Red de natuur, Joke

Informatie over andere aspecten van het leefmilieu en de klimaatproblematiek

Red de natuur, Joke

Berichtdoor yann op 27 jun 2015, 17:43

De actie Red de natuur wordt ondersteund met een leuk filmpje waarop BV's vragen om de petitie te tekenen.

https://youtu.be/-ddyc68QT20

Voor de petitie : zie www.natuurpunt.be/petitie . We gaan voor 100.000 handtekeningen, en zijn dat nu toch ferm aan het naderen :-)
Avatar gebruiker
yann
Steenarend
 
Berichten: 9121
Geregistreerd op: 07 apr 2003, 13:34
Woonplaats: Belgium

Re: Red de natuur, Joke

Berichtdoor pat op 02 jul 2015, 16:36

Professoren schrijven Schauvliege opnieuw brief over natuurbeleid

Een groep van 56 professoren heeft een nieuwe brief geschreven aan minister Joke Schauvliege omdat het antwoord op de vorige er een was 'op vragen die niet gesteld werden'. Alweer uiten de profs hun bezorgdheid over de toekomst van het natuurbeleid.

Een groep van 56 professoren, verbonden aan de UAntwerpen, UGent, VUB en KU Leuven schrijven minister Joke Schauvliege (CD&V) een tweede brief met bezorgdheden over de toekomst van het natuurbeleid en onder meer het feit dat kleine reservaten uit de boot dreigen te vallen. De professoren vonden minister Schauvlieges antwoord op hun eerste brief van halverwege juni er één op "vragen die ze niet gesteld hebben", maar ze bieden wel hun diensten aan.

Kleine natuurgebieden

Aanleiding voor de ongerustheid zijn de ontwerpteksten van de uitvoeringsbesluiten bij het nieuwe natuurdecreet. "Een volwaardig biodiversiteitsbeleid kan zich volgens ons niet alleen richten op de Europees belangrijke natuur binnen grote reservaten", schrijven ze. "Aspecten van ecologische basiskwaliteit, met een belangrijke rol voor kleinere natuurgebieden en meer diffuse natuurelementen zijn vanuit een optiek van ecosysteemdiensten evenzeer van belang."

Niet alleen voor de opvang van fijn stof, geluidsbuffering of pakweg waterberging is Vlaanderen gebaat met die kleine natuurgebieden, maar onder meer ook het sociale en educatieve aspect is daar van belang. De proffen beroepen zich op de maatschappelijke dienstverlening, één van de drie kerntaken van een academicus, om niet alleen hun bezorgdheid over de toekomst van het natuurbeleid naar buiten te brengen, maar ook om een reeks principes voor te leggen die als basis kunnen dienen voor een volwaardig biodiversiteitsbeleid in Vlaanderen.

'Meer dan enkel natuursector'

Natuurbeleid zien ze daarbij als belangrijk onderdeel, maar ook biodiversiteitsmaatregelen buiten de natuursector zijn voor hen van wezenlijk belang. De brief is ook gericht aan minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) "omdat biodiversiteit over meer gaat dan de natuursector alleen, en omdat we pleiten om de opnieuw de kop opstekende conflictmodus tussen landbouw en natuur voorgoed achter ons te laten". De testcase van de poldergraslanden toont volgens hen aan dat er te veel sectoraal gedacht wordt.
pat
Bosuil
 
Berichten: 2092
Geregistreerd op: 08 apr 2003, 17:22
Woonplaats: Belgium


Keer terug naar Milieu en Klimaat

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast