De Gavers te Harelbeke/Deerlijk

Excursie- en waarnemingenverslagen uit West-Vlaamse natuurgebieden

Moderators: Christoph, Odee, jelle, sbr

De Gavers te Harelbeke/Deerlijk

Berichtdoor Filip op 03 jan 2011, 17:48

Een nieuw jaar, dus een nieuw topic.
Gisteren enkele leuke dingen waaronder een groepje Toendrarietganzen (lokaal zeldzaam), die hadden overnacht samen met de grote groep Brandganzen (die laatste slapen al een tweetal weken op de plas). Foto van de Toendrarietganzen genomen door Noël Cabbeke, goed herkenbaar:
Afbeelding
Er was gisteren ook al wat terugtrek van ganzen, waaronder een fraaie groep Kolganzen.
Ook nog aanwezig de vaste gasten: Nonnetjes (gisteren ook even een ad man), Brilduikers, Witoogeenden, Roerdompen, Appelvink, Cetti's Zanger, IJsvogel, Witkopstaartmees, ...
Filip
Buizerd
 
Berichten: 3923
Geregistreerd op: 07 apr 2003, 10:18
Woonplaats: Kortrijk, België

Re: De Gavers te Harelbeke/Deerlijk - 2011

Berichtdoor Filip op 16 jan 2011, 11:57

Vandaag werd een mogelijke Ruigpootbuizerd gezien, het zat goed qua vorm (viel direct op) en verenkleed met lichte onderdelen contrasterend met donkere buik, donkere polsvlekken en lichte kop (ad v? wegens geen lichte tekening op bovenvleugel), alleen er is iets mis met het staartpatroon... Wordt vervolgd, de mensen die in de kijkhut stonden, zagen de vogel beter, en daar werden goede foto's genomen (wij stonden aan de andere kant van De Gaverplas).
Filip
Buizerd
 
Berichten: 3923
Geregistreerd op: 07 apr 2003, 10:18
Woonplaats: Kortrijk, België

Re: De Gavers te Harelbeke/Deerlijk - 2011

Berichtdoor Dieter op 16 jan 2011, 12:10

Inderdaad, deze voormiddag een zo goed als zekere Ruigpootbuizerd overvliegend aan de kijkhut. Geert vond de vogel ver boven de plas, denkende aan een kiekendief (jizz). Eens wat dichter zag het er al goed uit voor Ruigpoot, en eens ter hoogte van de kijkhut begon 't er heel goed uit te zien: jizz (lange vleugels met duidelijke knik), donker buikschild, mooie volle ovalen polsvlekken, donkere handpentoppen, donkere vleugelachterrand (die mij nogal breed aandeed en me deed twijfelen). De staart slechts een fractie van een seconde gezien maar de indruk was dat de eindband nogal hoog de staart opliep, en zo de basis van de staart enkel wit was. Na een telefoontje met Filip en co bleek dat ook zij de vogel hadden opgepikt en dat ook daar het vermoeden van een Ruigpoot heel groot was. Hopelijk kunnen die foto's snel gepost worden!:)
Avatar gebruiker
Dieter
Sperwer
 
Berichten: 765
Geregistreerd op: 06 feb 2005, 23:31
Woonplaats: Belgium

Re: De Gavers te Harelbeke/Deerlijk - 2011

Berichtdoor Yves op 16 jan 2011, 12:20

Hopelijk zwerft hij wat rond in de streek en komt hij deze namiddag tijdens de roofvogelwandeling in Sint-Denijs eens piepen!
Yves
Steenarend
 
Berichten: 9222
Geregistreerd op: 07 apr 2003, 13:27
Woonplaats: Belgium

Re: De Gavers te Harelbeke/Deerlijk - 2011

Berichtdoor Carlos op 16 jan 2011, 13:00

Spannend! Laat die foto's maar komen!
Carlos
Visarend
 
Berichten: 7040
Geregistreerd op: 07 apr 2003, 20:39
Woonplaats: Belgium Vichte

Re: De Gavers te Harelbeke/Deerlijk - 2011

Berichtdoor manne op 16 jan 2011, 13:18

Zééééér benieuwd. Zou de eerste gefotografeerde Ruigpoot voor onze regio zijn als ik me niet vergis.
Avatar gebruiker
manne
Vale Gier
 
Berichten: 10001
Geregistreerd op: 07 apr 2003, 21:18
Woonplaats: Belgium

Re: De Gavers te Harelbeke/Deerlijk - 2011

Berichtdoor Djoni op 16 jan 2011, 13:44

Ik heb zonet de foto's (tijdens de wekelijkse zondagse aperitief in de Gavermolen) kunnen bekijken en het ziet er inderdaad heel goed uit voor een juveniele Ruigpootbuizerd !!!
Bleke kop, opvallende polsvlekken, zwaar bevederd borstbeen, snavel ietske kleiner... alleen het staartpatroon is jammergenoeg niet duidelijk genoeg te zien.
Tjah, het is niet altijd zo éénvoudig alsof het lijkt (zelfs bij beoordeling met foto).
Anderen die hem in de vlucht zagen dachten ook eerst aan Ruigpoot, "Kiekendief-achtige vlucht" iets zwaarder van borst...
D'n Jizz zit in ieder geval goed... als iedereen er zo over denkt zal het wel enen geweest zijn zekerst... =O afwachten maar.
Avatar gebruiker
Djoni
Buizerd
 
Berichten: 2700
Geregistreerd op: 07 apr 2003, 21:29
Woonplaats: Belgium

Re: De Gavers te Harelbeke/Deerlijk - 2011

Berichtdoor RoBu op 16 jan 2011, 14:35

Denk eerder dat het een adulte (ruigpoot)buizerd is en geen juveniele. Misschien dezelfde onzekere ruigpootbuizerd die ik er ook zag op 20/12/2010, die onze streek doorkruist. Ben benieuwd wat de foto's zullen geven.
RoBu
Spreeuw
 
Berichten: 151
Geregistreerd op: 27 okt 2004, 19:44
Woonplaats: Belgium

Re: De Gavers te Harelbeke/Deerlijk - 2011

Berichtdoor pvt op 16 jan 2011, 15:26

De foto's staan intussen op waarnemingen.be, zie hier.
Ik moet zeggen dat het me toch wat een vreemde vogel lijkt. De vorm lijkt wel goed te zitten maar een aantal kleedkenmerken doen mij toch twijfelen. Het is alvast een illusie te denken dat een gewone buizerd geen volledig donkere onderhanddekveren kan hebben (solide polsvlek). Zie bijvoorbeeld deze (voor het overige duidelijke) buizerd. De donkere achterflank lijkt mij overlangs getekend en niet dwars gebandeerd, dit klopt alvast niet voor een adult. En voor een juveniele ruigpoot is de buikvlek niet mooi solide genoeg en is er te veel tekening op de borst. Ook vermeldt Dieter dat er op de bovenstaart geen duidelijke eindband te zien was, wat bij een adult zeker wel het geval zou moeten zijn, bij juveniele kan de eindband wel erg breed zijn op de bovenstaart (en onduidelijk op de onderstaart) en op de bovenstaart meer dan de helft van de lengte innemen. Er vliegen in elk geval buizerds rond die een gelijkaardig patroon kunnen tonen, zoals deze of deze. Op waarnemingen.be staat dat er nog betere foto's volgen, ik ben in elk geval benieuwd.
pvt
Visarend
 
Berichten: 7481
Geregistreerd op: 07 apr 2003, 13:39
Woonplaats: Azerbaijan

Re: De Gavers te Harelbeke/Deerlijk - 2011

Berichtdoor manne op 16 jan 2011, 16:22

Wat een vreemde vogel. Ik snap de verwarring van ver met kiekendief, want dit beest heeft zelfs op foto geen buteo-jizz. Op basis van de staartlengte alleen al kun je volgens mij een adult uitsluiten. Al lijkt de staart allicht langer door het vreemde romp-patroon. Ook de zwarte eindband op de achtervleugel loopt difuus uit in de armpennen wat wijst op een juveniel. De kop komt niet echt buteo-geblokt over. Allicht vloog het beest bij het nemen van de foto's tegenwind. Jammer dat we de bovenstaart niet zien. Is er geen enkele foto met staart open? Eventueel de foto's eens sterk overbelichten om te checken of er iets van een eindband te zien is.
Avatar gebruiker
manne
Vale Gier
 
Berichten: 10001
Geregistreerd op: 07 apr 2003, 21:18
Woonplaats: Belgium

Re: De Gavers te Harelbeke/Deerlijk - 2011

Berichtdoor Stijn Baeten op 16 jan 2011, 17:27

Op basis van de foto's die ik tot nu toe gezien heb, maak ik er een gewone buizerd van. De buikschild zou echt meer solide moeten zijn, volgens mij. Bovendien zie ik ook niet echt duidelijk een lichte, scherpe afscheiding tussen donkere buik en donkere keel, iets wat je op foto's toch altijd wel tegenkomt, naar mijn inziens. Ik vind hem trouwens in tegenstelling tot Pieter en Manne dan weer niet opvallend anders qua vorm dan gewone buizerds. Zo zie je maar, vorm en silhouet zijn iets erg subjectief vind ik persoonlijk. Er vliegen soms gewoon erg rare buizerds rond, bv:

http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=s ... e_id=36285
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=s ... e_id=36288
Stijn Baeten
Sperwer
 
Berichten: 933
Geregistreerd op: 27 feb 2005, 18:52
Woonplaats: Papua New Guinea

Re: De Gavers te Harelbeke/Deerlijk - 2011

Berichtdoor Dieter op 16 jan 2011, 17:42

pvt schreef:De foto's staan intussen op waarnemingen.be, zie hier.
Ik moet zeggen dat het me toch wat een vreemde vogel lijkt. De vorm lijkt wel goed te zitten maar een aantal kleedkenmerken doen mij toch twijfelen. Het is alvast een illusie te denken dat een gewone buizerd geen volledig donkere onderhanddekveren kan hebben (solide polsvlek). Zie bijvoorbeeld deze (voor het overige duidelijke) buizerd. De donkere achterflank lijkt mij overlangs getekend en niet dwars gebandeerd, dit klopt alvast niet voor een adult. En voor een juveniele ruigpoot is de buikvlek niet mooi solide genoeg en is er te veel tekening op de borst. Ook vermeldt Dieter dat er op de bovenstaart geen duidelijke eindband te zien was, wat bij een adult zeker wel het geval zou moeten zijn, bij juveniele kan de eindband wel erg breed zijn op de bovenstaart (en onduidelijk op de onderstaart) en op de bovenstaart meer dan de helft van de lengte innemen. Er vliegen in elk geval buizerds rond die een gelijkaardig patroon kunnen tonen, zoals deze of deze. Op waarnemingen.be staat dat er nog betere foto's volgen, ik ben in elk geval benieuwd.Met de ovale volle polsvlekken wou ik alvast niet het onderscheid buizerd/RPB duiden, wel eerder mijn vermoeden van een adult vrouw RPB insinueren. Ook de achterrand van de vleugel lijkt me vooral donker te zijn, waar je hem toch licht (grijzig) zou verwachten bij een juveniele RPB (?), dat hij eerder breed uitvalt spreekt idd in het voordeel van een juveniel. De foto's op de camera van Noel vond ik alvast een stuk beter dan diegene die nu op waarnemingen staan.

Ik volg Stijn ook wel, maar in het veld zat de jizz gewoon niet goed voor een gewone buizerd, ik heb zelfs nooit gedacht aan gewone buizerd toen hij recht op ons kwam aanvliegen. Laat maar komen die foto's!
Avatar gebruiker
Dieter
Sperwer
 
Berichten: 765
Geregistreerd op: 06 feb 2005, 23:31
Woonplaats: Belgium

Re: De Gavers te Harelbeke/Deerlijk - 2011

Berichtdoor yann op 16 jan 2011, 17:52

Waarom denken jullie aan een adulte vogel. De achterkant van de vleugels is toch flou ? Ik denk eerder aan een juveniel. De zwarte vlek van Ruigpootbuizerd situeert zich naar mijn weten eerder naar de onderbuik. Van dit exemplaar is dat zwart eerder naar de borst gesitueerd. En dat zwart lijkt bovendien onderbroken door witte veertjes. Dit lijkt me een variatie op Ruigpootbuizerd, een buse variable, ik zou dus eerder gaan voor Buizerd. Maar 'k heb hem niet gezien. Het laatste woord is voor de waarnemers zelf.
Avatar gebruiker
yann
Steenarend
 
Berichten: 9121
Geregistreerd op: 07 apr 2003, 13:34
Woonplaats: Belgium

Re: De Gavers te Harelbeke/Deerlijk - 2011

Berichtdoor Dieter op 16 jan 2011, 18:27

In het veld had ik de indruk dat de onderdekveren toch enige tekening toonden, wat ik wel niet zie op de foto's. Ook die vleugelachterrand leek me vooral donker te zijn en niet grijzig, maar dat is misschien moeilijk te beoordelen en afhankelijk van het licht. Als ik foto's op 't net bekijk twijfel ik, ik hoor het graag van de specialisten.
Avatar gebruiker
Dieter
Sperwer
 
Berichten: 765
Geregistreerd op: 06 feb 2005, 23:31
Woonplaats: Belgium

Re: De Gavers te Harelbeke/Deerlijk - 2011

Berichtdoor Filip op 16 jan 2011, 19:45

Juveniele Ruigpoot had ik eigenlijk ook uitgesloten omdat er niets van lichte tekening te zien was op de bovenvleugel (vrij egaal bruin), maar het lijkt me nu toch ook eerder een juveniel kleed gezien de bandering onderaan de armpennen, dus ik denk dat we de piste Ruigpoot kunnen schrappen. Yvesh stuurde me ook nog deze foto van de bovenzijde:
Afbeelding

We waren zeker niet overtuigd, en het staartpatroon (of wat we van die afstand konden zien) beviel me allerminst voor ruigpoot, maar de jizz was opvallend anders (wel geen hard kenmerk), en dit samen met enkele ruigpootkenmerken, dat we'm toch maar zo gemeld hebben (als onzeker uiteraard).
Filip
Buizerd
 
Berichten: 3923
Geregistreerd op: 07 apr 2003, 10:18
Woonplaats: Kortrijk, België

Re: De Gavers te Harelbeke/Deerlijk - 2011

Berichtdoor yves_h op 16 jan 2011, 19:49

De foto’s zijn genomen met veel tegenlicht, daardoor zijn de onderzijden donkerder dan in werkelijkheid en ook veel moeten croppen. De foto’s van Noel die ik gezien heb zijn beter.
HOY
Avatar gebruiker
yves_h
Koolmees
 
Berichten: 73
Geregistreerd op: 31 jul 2007, 20:46
Woonplaats: Belgium

Re: De Gavers te Harelbeke/Deerlijk - 2011

Berichtdoor Filip op 16 jan 2011, 21:29

Hier de foto's van Noël (dit lijkt me toch eerder een jonge Buizerd te zijn, een erg verraderlijke wel):

Afbeelding

Afbeelding
Filip
Buizerd
 
Berichten: 3923
Geregistreerd op: 07 apr 2003, 10:18
Woonplaats: Kortrijk, België

Re: De Gavers te Harelbeke/Deerlijk - 2011

Berichtdoor Geert op 16 jan 2011, 22:17

Ik heb de foto nog wat gecropt, maar weet niet of het daarmee duidelijker wordt?

Afbeelding
Afbeelding
Geert
Bosuil
 
Berichten: 1199
Geregistreerd op: 12 apr 2003, 06:54
Woonplaats: Belgium

Re: De Gavers te Harelbeke/Deerlijk - 2011

Berichtdoor pvt op 16 jan 2011, 22:30

Op deze foto's is het inderdaad duidelijk dat het om een juveniele buizerd gaat.
pvt
Visarend
 
Berichten: 7481
Geregistreerd op: 07 apr 2003, 13:39
Woonplaats: Azerbaijan

Re: De Gavers te Harelbeke/Deerlijk - 2011

Berichtdoor Dieter op 17 jan 2011, 08:21

Ik moet zeggen dat ik me ondanks de twijfel toch serieus mispakt heb aan dit beest. Vooral de jizz in het veld was opmerkelijk en deed me geenszins aan buizerd denken. Dat samen met enkele kenmerken van ruigpoot maakten me wel een believer. Gelukkig zijn er die foto's , anders had ik er maar een raar gevoel aan overgehouden. Alvast weer een les om beter te kijken en vooral heel kritisch te blijven.
Avatar gebruiker
Dieter
Sperwer
 
Berichten: 765
Geregistreerd op: 06 feb 2005, 23:31
Woonplaats: Belgium

Volgende

Keer terug naar Excursieverslagen West-Vlaanderen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron