Vaartocht door gehele Nationaal park de Biesbosch

Natuurnieuws uit de provincie West-Vlaanderen

Vaartocht door gehele Nationaal park de Biesbosch

Berichtdoor Thomas van der Es op 04 nov 2014, 09:44

Beste vogelaars/ natuurliefhebbers

Een tweetal jaren geleden hier een aankondiging geplaatst voor een vaartocht door Nationaal park de Biesbosch. Dit is resulteerde in een flink aantal deelnemers die de informatie over die vaartocht via dit forum vernomen hadden.
Aangezien Nationaal park de Biesbosch 'vlakbij' Vlaanderen ligt hierbij een aankondiging van een vergelijkbare vaartocht op 30 november aanstaande. Wellicht interessant!

Op deze vaartocht geven Thomas van der Es en Jacques van der Neut, boswachters van Staatsbosbeheer, uitleg over het succes van de tot op heden uitgevoerde natuurontwikkelingsprojecten in De Biesbosch. De boot vertrekt bij de rederij van de Zilvermeeuw in Drimmelen en zet koers naar de Moerdijkbruggen, waarbij we de Jacominaplaat zullen ronden en een stuk de Nieuwe Merwede op varen. We hebben dan al ongetwijfeld watervogels gezien als krakeend, kuifeend, tafeleend, dodaars, grote zaagbek en brilduiker. De aantallen nemen in November geregeld toe tot enkele duizenden. Vooral kuifeend, krakeend, smient zijn in deze aantallen vertegenwoordigd. Brilduikers verblijven met enkele honderden in dit deel van het Nationaal park.
Bij de opening van de Tongplaat, een voormalige landbouwpolder op het Eiland van Dordrecht, hebben we kans op zeearenden. De Tongplaat fungeert immers als jachtgebied voor de 'vliegende deur'.
In de Biesbosch broeden sinds 2014 twee verschillende paartjes zeearend. Beide paren brachten 2 jongen groot. In het najaar werden geregeld 7-8 verschillende zeearenden waargenomen in het zoetwatergetijdengebied. Ook de visarend bouwde op twee plekken een nest , maar zijn zoals bekend in november in hun overwinteringsgebieden beland.

Vandaar varen we terug via de Brabantse Biesbosch en passeren onder meer de Hoge Hof, de Jantjesplaat en de Zuiderklip. De genoemde gebieden waren voorheen landbouwpolders maar veranderden na het nodige graafwerk in krekenstelsels met ondiepe oeverzones. In de wintermaanden zijn deze 'prille' natuurontwikkelingsgebieden zeer geliefd bij kleine zwaan, grote zilverreiger en watersnippen. Roofvogels zoals havik, blauwe en bruine kiekendief zijn vanaf oktober tm maart waarneembaar.

Tijdens de vaartocht is koffie/ thee inbegrepen en wordt tussen de middag een lunch geserveerd. De boot is overdekt en verwarmd, maar voor fotograven is er de mogelijkheid om boven op het dek plaats te nemen. We zijn tussen 14.30 en 15 uur weer in de haven van Drimmelen. We gaan tijdens de vaartocht niet van de boot af.

Aanmelden en meer informatie via http://www.staatsbosbeheer.nl/watervogelsbiesbosch
Of voor meer informatie t.es@staatsbosbeheer.nl / http://twitter.com/ThomasvanderEs

Met groet,

Thomas van der Es
Boswachter Staatsbosbeheer
Nationaal park de Biesbosch
Thomas van der Es
Goudhaan
 
Berichten: 8
Geregistreerd op: 05 dec 2012, 18:38

Re: Vaartocht door gehele Nationaal park de Biesbosch

Berichtdoor schippertje op 30 nov 2014, 19:56

Zo, weer thuis na een enerverende dag vol verwensels.
De Biesbosch is een kleine twee uur rijden vanaf Oudenaarde maar dat was het wel waard.
Om half acht hier met drie man vertrokken en om 9.30 bij de boot .
Ruim ,groot genoeg want het onderste dek werd zelfs nu niet gebruikt,voldoende parkeerplaats .Warme koffie en een warm onthaal.

Groot bovendek buiten voor de liefhebbers met voor alle mensen en statieven etc. voldoende plek.
Vertrek ook op tijd en een duidelijke uitleg onderweg . Niet te veel gepraat,waar nodig aanwijzingen en richtingen.
Veel te zien van alle beloofde vogels zowel in de lucht maar ook in het water.
Meerkoet,fuut aalscholver,smient,div ganzensoorten,bergeend grote zaagbek, nonnetje krooneend,kuifeend,brilduiker,blauwe reiger,zilver reiger,knobbel zwaan ,kleine zwaan,aalscholver,bergeend,krakeend,wintertaling,buizerd ,kiekendief en als kers op de taart de zeearend. Eerst één alleen aanvallend op een groep meerkoeten, wat overigens geen prooi opleverde en toen zelfs beide zeearenden in de boom.
Ergens tussendoor hebben we nog een perfecte lunch gehad. De warme soep ging er in als...warme soep.
Zelf heb ik bijna alleen op buiten bovendek gestaan. Spijtig van het het nevelige weer en de kou er bij moeten accepteren maar het was het waard.
Omdat fotograferen niet mijn grote passie is heb ik ook bewust geen camera mee genomen,alleen de kijker en daardoor heb je wel je handen vrij en kan je wat makkelijker over het dek van stuur- naar bakboord gaan want zeker in de kronkelende binnenkreken moest je soms aan twee kanten tegelijk kijken.
Mooi om te zien hoe onze kapitein door deze kronkels voer, met zo nu en dan met opzet een doodlopend stuk in te gaan ,alleen om ons een betere kijk op een bepaald gebied te geven.Waarvoor mijn dank.
Voor drie uur weer vast op de plaats van vertrek, nog even een kijkje in het bezoekers centra en toen weer naar huis.
Zeer de moeite waard en de Biesbosch laat zich nu goed zien omdat al het blad weg is.
Maar in het voorjaar moet dit ook goed te smaken zijn.
Ze zien ons nog terug.
Dank aan de kapitein,bemanning en catering , kofie juffrouw met haar warme koffie, en ook aan beide boswachters.
M
schippertje
Pimpelmees
 
Berichten: 45
Geregistreerd op: 28 feb 2012, 10:14
Woonplaats: oudenaarde


Keer terug naar West-Vlaanderen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast