Meeuwensterfte door elektriciteitsdraden

Activiteiten in, vragen over en informatie over de regio Vlaamse Ardennen Plus.

Moderator: Xyuny

Meeuwensterfte door elektriciteitsdraden

Berichtdoor Xyuny op 31 dec 2013, 09:39

De laatste weken constateren we een probleem dat meeuwen zich te pletter vliegen tegen elektriciteitsdraden.
Plaats van het gebeuren is nabij de Donkvijver in Oudenaarde. Daar komen normaal een 2000 à 3000 Meeuwen slapen (of voorverzamelen?). In de buurt daarvan loopt een hoogspanningsleiding (van het laagste type).
Recent maar reeds op verschillende ochtenden lagen onder de hoogspanningsleiding, in het openbaar toegankelijke stuk, diverse dode meeuwen. Telkens een 5 à 10 stuks. Sommige dood, andere nog levend maar met gebroken vleugel.

Eerst dachten we dat de meeuwen 's nachts weggejaagd werden door vissers met voederbootjes op de Donk, maar dit blijkt niet het geval te zijn. De meeuwen bleken onlangs gewoon zonder aanleiding (of was het toch de brandweerkamion met zwaailichten en loeiende sirene?) op te vliegen. Vroeg 's ochtends komen ze dan blijkbaar in een lange sliert in het donker terug aangevlogen en 't is dan dat ze zich soms - niet op alle ochtenden - kapot vliegen tegen de draden. Vandaag, gisteren en eergisteren waren er geen slachtoffers, de dag ervoor wel. In totaal hebben we nu al een vijftigtal gedetecteerde slachtoffers. Waarschijnlijk zijn er nog meer niet opgemerkt (op daken beland, tuinen, ...)

Waarom ik dat hier post:
- voorheen dachten we dat de meeuwen mooi bleven slapen op de Donkvijver. Dat blijkt dus niet (steeds?) het geval te zijn. Ze verteken en komen terug in de volledige duisternis (dit hebben we nu eenmalig vastgesteld). Wegens de duisternis is het niet simpel om ze te zien vliegen. Wat zijn de ervaringen elders? Bvb de Gavers in Harelbeke. Daar gaan ze op industriedaken slapen dacht ik? Vertrekken ze dan in volstrekte duisternis, of nog in de schemering? Zijn daar hoogspanningsleidingen?
- Zijn er elders nog frequente draadslachtoffers?


Terwijl ik dit schrijf, ontvang ik hier een antwoord per email op een email die ik vorig weekend schreef naar Elia. Elia is blijkbaar, samen met Natagora en Natuurpunt, al bezig een studie aan 't maken op basis van 'cartografisch ornithologisch materiaal' om de gevaarlijkste stukken in kaart te brengen van het hoogspanningsnet, voor zowel de belangrijke aantallen als voor kwetsbare soorten. Bij de te verwachten plaatsen gaat men (=Natuurpunt & Natagora) met patrouilles nagaan wat de beste methode zou zijn om de leidingen meer zichtbaar te maken. Nadien kan men dan de hoogspanningsleidingen 'bebakenen'.
In de tweede helft van januari 2014, wordt 'ons' traject onderzocht.
Avatar gebruiker
Xyuny
Buizerd
 
Berichten: 3269
Geregistreerd op: 13 nov 2003, 22:12
Woonplaats: Zwalm, O-Vl., België

Re: Meeuwensterfte door elektriciteitsdraden

Berichtdoor Cappelle op 31 dec 2013, 10:14

'k Ziejoenie, een vraag u op het lijf geschreven! ;-)
Naar mijn ervaring is er geen enkele vogelsoort die in het donker NIET gaat vliegen als ze zich bedreigd voelt, met alle noodlottige gevolgen van dien. WIJ zien zelf niet veel in het donker, maar in nood zullen we ook op de vlucht slaan. Als je weet hoe gestrest vogels zijn door allerlei roofvogels, zoogdieren, vissen, mensen en (hun) dingen zullen er voorzeker veel 'loze alarmen' zijn, zelfs en vooral (?) 's nachts. Het verlies aan vogels daardoor is te betreuren, maar mag bij de (on)natuurlijke selectie worden gerekend. Wat niet wil zeggen dat er niets mag gedaan worden om het te voorkomen. Maar ik vermoed dat meeuwen weinig natuurlijke vijanden hebben. Ze hebben zich daartegenover goed aangepast aan de moderne manieren van voedsel voortbrengen door de mens. Denk maar aan de honderden exemplaren die de ploegende boer volgen en de vette jaren die ze hadden op zovele gemeentelijke vuilnisbelten. Er zijn 'rodere' soorten dan meeuwen, vind ik, aan wie we beter onze middelen besteden.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Meeuwensterfte door elektriciteitsdraden

Berichtdoor Xyuny op 31 dec 2013, 10:46

Dag Luc, ik begrijp je redenering aan de ene kant wel, maar aan de andere kant vind ik het dan toch ook weer raar: dan hoeven we niet meer te voederen 's winters: daar komen immers ook geen rode soorten op af (bij de meeste voedertafels toch niet).
Nu valt het op dat er doden vallen, doordat die meeuwen daar met zoveel vliegen en 'wit' een opvallende kleur is op de grond. Als een eenzame Grauwe Gors zich daar te pletter vliegt, zal 't niemand weten, en wie weet gebeurt het evenzeer. :?:
't Is dus niet omdat het gevaar vastgesteld wordt bij een minder-rode-soort, dat het niet gebeurt bij de zeldzamere soorten.
'k Vind als we kunnen verhinderen dat constructies doden maken onder de 'wildlife', we dat moeten doen. Bij bestaande leidingen zal dit een grote kost zijn, maar als men dit dan meeneemt bij standaard ouderhoud of vernieuwing, zal dit maar een peulschil van de totale kost zijn toch?

En dat dit andere hulpmaatregelen naar meer bedreigde soorten niet mag uitsluiten, daar zijn we het (ook) over eens.

Dat Elia hierover al een onderzoek lopend heeft, en concrete plannen heeft, vinden we alvast positief.
Avatar gebruiker
Xyuny
Buizerd
 
Berichten: 3269
Geregistreerd op: 13 nov 2003, 22:12
Woonplaats: Zwalm, O-Vl., België

Re: Meeuwensterfte door elektriciteitsdraden

Berichtdoor Lanius op 02 jan 2014, 12:30

De Kokmeeuw (grotste slachtoffer hier) kent in gans Europa een afname. En dat is al vele jaren aan de gang.
Het is nog geen rode soort, maar soorten die blijven afnemen, daar komt het niet goed mee.

50 jaar geleden gingen ze je ook zot verklaren om Grauwe Gorzen, Matkoppen, Veldleeuweriken of Zomertortels te beschermen. En zie, nu is het al te laat op veel plaatsen voor die soorten.
Vogelwerkgroep Vlaamse Ardennen Plus:
http://vwgvap.waarnemingen.be/waarnemin ... hp?groep=1
Lanius
Buizerd
 
Berichten: 4558
Geregistreerd op: 17 mei 2003, 14:49
Woonplaats: Belgium

Re: Meeuwensterfte door elektriciteitsdraden

Berichtdoor Dimitri op 04 jan 2014, 12:27

Gegevens van vóór 16/12/13 zijn niet systematisch genoteerd. Vanaf 16/12/13
zijn dit te gegevens:

16/12: Kokmeeuw: 6 dood, 1 Stormmeeuw herstellend in asiel -EVR
19/12: Kokmeeuw: 1 dood - EVR
24/12: Kokmeeuw: 2 dood - EVR
25/12: Kokmeeuw 5 dood, 1 gewond. Stormmeeuw: 1 dood – DDG/EVR
26/12: Kokmeeuw: 1 dood - EVR
27/12: Kokmeeuw: 3 dood - EVR
28/12: kokmeeuwen: 4 dood, 3 met zware vleugelkwetsuur (lot in vogelasiel
niet gekend), + enkele vleugelresten - NGE
29/12: Kokmeeuw: 1 verward wegvliegend van de straat - NGE
1/1/14: Kokmeeuwen: 4 dood, 3 “verward” op de grond of met minder zichtbare
kwetsuren, die zich niet lieten vangen. – EVR/NGE
2/1/14: Kokmeeuwen: 2 dood: 1 koud aanvoelend en versteven (vorige avond
niet opgemerkt?) en 1 warm aanvoelend. Stormmeeuw: 1 dood, warm aanvoelend.
–NGE
4/1/14: Kokmeeuw: 5:25: 1 platgereden bijna onder de brug N60, W-kant.
7:00u: 1 vers dood - EVR/NGE. Om 7:30u was te zien dat laag overvliegende
meeuwen door de draden slalomden

Rekening houdend met een schatting van de slachtoffers vóór 16/12/13 (maar
met wel een melding van een nacht met 6 doden), is het zeer aannemelijk dat
op een maand tijd 50 meeuwen zijn verongelukt om dit traject.
Avatar gebruiker
Dimitri
Sperwer
 
Berichten: 942
Geregistreerd op: 08 mei 2009, 10:55
Woonplaats: Zingem

Re: Meeuwensterfte door elektriciteitsdraden

Berichtdoor Dimitri op 07 jan 2014, 20:00

Deze morgen opnieuw een dode kokmeeuw op de Doornikse Heerweg en 2 gewonden. (NGE)

Ik heb nu samen met Nico G. (die al héél wat uren aan deze problematiek heeft gesleten, waarvoor diep respect) al drie keer op vier dagen bij de slaapplaats gestaan.

Mijn indruk is dat de meeuwen erg onrustig zijn. Enkel deze avond zijn ze niet weggevlogen voor ik naar huis ging (18u15). Hierbij wel de kanttekening maken dat er toch enkele groepen zijn opgevlogen zonder enige (zichtbare) aanleiding. Het gaat hier om ong. 200-500 meeuwen van de 3000. Dat is wel moeilijk in te schatten als het donker is.

De vorige twee avonden zijn ze wel steeds opgevlogen. Zaterdag was de groep erg onrustig. Toen er een (bescheiden) knal te horen was vanaf het industrieterrein is zeker 80% van de groep gaan vliegen. Een paar honderd bleven zitten. Gisteren is nagenoeg de volledige groep opgevlogen toen twee vissers kwamen voederen, wat op zich geen probleem is. Het was echter al duister en beiden droegen een nogal felle koplamp. Toen ze bij het water kwam is de groep gaan vliegen.

De slachtoffers vallen 's morgens als de meeuwen terugkeren van hun slaapplaats op industrieterrein De Bruwaan en tegen de hoogspanning vliegen aan de Doornikse Heerweg. Navraag bij de buurtbewoners leert dat deze problematiek al enkele jaren bezig is, maar de laatste drie jaar systematisch erger geworden is.

Wat is er de laatste drie jaar aan de Donk veranderd? De Outsider is er bijgekomen die activiteiten organiseren, er is zeer veel beweging rond de vijver (vissers, etc...), er zijn nu geasfalteerde stroken waardoor auto's dichter tot bij het water kunnen komen, ... . Het is ook al meerdere malen vastgesteld dat karpervissers met telegeleide bootjes voederen, hoewel dit verboden is in de maanden december t.e.m. maart. Ook bij bepaalde karpervissers is er onbegrip dat sommigen dit verbod aan hun laars lappen. Soms uit onwetendheid.

M.i. hebben de meeuwen gedurende de jaren de kwalijke gewoonte aangeleerd om op te vliegen van de slaapplaats doordat ze al zo vaak verstoord zijn en nu vaker gaan slapen in het industrieterrein. Het valt op dat ze nu steevast erg onrustig zijn, terwijl dit vroeger niet zo was.

Nuja, dit laatste is een persoonlijke hersenkronkel.

Nico heeft al alles in het werk gezet om alle betrokken partijen (vissers, Outsider, stadsbestuur, Elia, ...) op de hoogte te brengen. Hij is ook al sinds half december ettelijke keren vroeg opgestaan om de draadslachtoffers te gaan oprapen en evt over te brengen naar het VOC.
Avatar gebruiker
Dimitri
Sperwer
 
Berichten: 942
Geregistreerd op: 08 mei 2009, 10:55
Woonplaats: Zingem

Re: Meeuwensterfte door elektriciteitsdraden

Berichtdoor Dimitri op 08 jan 2014, 07:32

Berichtje van Nico:

Gisteravond, omstreeks 19:20 met een goed gevoel naar huis gegaan. Veel meeuwen (1000-2000?)waren gebleven. Ze vormden een mooi wit tapijt in het maanlicht.
Deze morgen om 5:30 terug naar de Donk geweest, maar er zaten amper 150-tal meeuwen…
Avatar gebruiker
Dimitri
Sperwer
 
Berichten: 942
Geregistreerd op: 08 mei 2009, 10:55
Woonplaats: Zingem

Re: Meeuwensterfte door elektriciteitsdraden

Berichtdoor Dimitri op 08 jan 2014, 08:19

Gepasseerd op baan naar het werk. Balans: 2 doden :-(
Avatar gebruiker
Dimitri
Sperwer
 
Berichten: 942
Geregistreerd op: 08 mei 2009, 10:55
Woonplaats: Zingem

Re: Meeuwensterfte door elektriciteitsdraden

Berichtdoor Dimitri op 13 jan 2014, 08:39

Dit weekend was het vrij rustig, slechts een gekwetste.

Deze morgen veel activiteit. De slaapplaats was gisterenavond dan ook verlaten zei Nico. Gearriveerd rond 6u45. Er zat al eentje op het voetpad. Meeste activiteit was rond 7u. Je ziet de meeuwen op het laatste moment uitwijken en slalommen door de draden. Er vlogen er drie tegenaan. Laatste rond kwart na 7. Als ze naar beneden helicopteren, zoals de vrucht van een esdoorn, zien ze er vrij goed uit. Vallen ze recht naar beneden, dan is het meestal slecht nieuws.

Vandaag gemerkt hoe belangrijk het is dat er iemand staat. Eentje viel op straat, een auto draaide op vanuit de Deinzestraat en zou er zo over gereden hebben. Gelukkig heb ik de auto kunnen doen stoppen, meeuw opgeraapt. Het doet dan ongelooflijk deugd als je de doos op een rustige plaats open doet en er drie van de vier gaan vliegen, waaronder die die bijna was platgereden. De meeuw die al op het voetpad zat, zal voor het VOC zijn.
Avatar gebruiker
Dimitri
Sperwer
 
Berichten: 942
Geregistreerd op: 08 mei 2009, 10:55
Woonplaats: Zingem

Re: Meeuwensterfte door elektriciteitsdraden

Berichtdoor Dimitri op 13 jan 2014, 13:37

De meeuw die al op het voetpad zat, zal voor het VOC zijn.


Of toch niet, overleden... :-(
Avatar gebruiker
Dimitri
Sperwer
 
Berichten: 942
Geregistreerd op: 08 mei 2009, 10:55
Woonplaats: Zingem

Re: Meeuwensterfte door elektriciteitsdraden

Berichtdoor Yves op 13 jan 2014, 16:28

De machteloosheid moet zwaar zijn. Hopelijk wordt er toch snel een oplossing gevonden. Er moet toch iets gewijzigd zijn in de voorbije jaren?
Yves
Steenarend
 
Berichten: 9223
Geregistreerd op: 07 apr 2003, 13:27
Woonplaats: Belgium

Re: Meeuwensterfte door elektriciteitsdraden

Berichtdoor Dimitri op 13 jan 2014, 16:41

De activiteit en verstoring rond de slaapplaats.

Zie

Wat is er de laatste drie jaar aan de Donk veranderd? De Outsider is er bijgekomen die activiteiten organiseren, er is zeer veel beweging rond de vijver (vissers, etc...), er zijn nu geasfalteerde stroken waardoor auto's dichter tot bij het water kunnen komen, ... . Het is ook al meerdere malen vastgesteld dat karpervissers met telegeleide bootjes voederen, hoewel dit verboden is in de maanden december t.e.m. maart. Ook bij bepaalde karpervissers is er onbegrip dat sommigen dit verbod aan hun laars lappen. Soms uit onwetendheid.

M.i. hebben de meeuwen gedurende de jaren de kwalijke gewoonte aangeleerd om op te vliegen van de slaapplaats doordat ze al zo vaak verstoord zijn en nu vaker gaan slapen in het industrieterrein. Het valt op dat ze nu steevast erg onrustig zijn, terwijl dit vroeger niet zo was.
Avatar gebruiker
Dimitri
Sperwer
 
Berichten: 942
Geregistreerd op: 08 mei 2009, 10:55
Woonplaats: Zingem

Re: Meeuwensterfte door elektriciteitsdraden

Berichtdoor Dimitri op 04 feb 2014, 18:57

Avatar gebruiker
Dimitri
Sperwer
 
Berichten: 942
Geregistreerd op: 08 mei 2009, 10:55
Woonplaats: Zingem

Re: Meeuwensterfte door elektriciteitsdraden

Berichtdoor Xyuny op 14 mei 2014, 10:58

Ik zag vandaag toevallig dat men bezig is wat van die spiraaltjes aan te brengen aan de kabels:

Afbeelding


Afbeelding


Afbeelding
Avatar gebruiker
Xyuny
Buizerd
 
Berichten: 3269
Geregistreerd op: 13 nov 2003, 22:12
Woonplaats: Zwalm, O-Vl., België

Re: Meeuwensterfte door elektriciteitsdraden

Berichtdoor Dimitri op 14 mei 2014, 13:18

Laat ons hopen dat het helpt en dat ze de kant van het zaaltje niet vergeten, want daar vielen toch de meeste slachtoffers.
Avatar gebruiker
Dimitri
Sperwer
 
Berichten: 942
Geregistreerd op: 08 mei 2009, 10:55
Woonplaats: Zingem

Re: Meeuwensterfte door elektriciteitsdraden

Berichtdoor Lanius op 15 mei 2014, 09:48

misschien de pers erbij halen? Kwestie dat elia ook positief in het nieuws komt omdat ze snel opgetreden hebben. Positief nieuws mag ook in de gazet hé :lol:
Vogelwerkgroep Vlaamse Ardennen Plus:
http://vwgvap.waarnemingen.be/waarnemin ... hp?groep=1
Lanius
Buizerd
 
Berichten: 4558
Geregistreerd op: 17 mei 2003, 14:49
Woonplaats: Belgium

Re: Meeuwensterfte door elektriciteitsdraden

Berichtdoor Dimitri op 15 mei 2014, 17:37

Els, die aan de DH woont, sprak die mannen aan gisteren, en ze zeiden dat het gedeelte waar de zaal is niet op hun planning stond. Daar vielen wel de meeste slachtoffers... Iemand die er vandaag gepasseerd is en er op heeft gelet?
Avatar gebruiker
Dimitri
Sperwer
 
Berichten: 942
Geregistreerd op: 08 mei 2009, 10:55
Woonplaats: Zingem

Re: Meeuwensterfte door elektriciteitsdraden

Berichtdoor Xyuny op 16 mei 2014, 08:44

Er schijnen ook wat problemen geweest te zijn met hun hoogtewerker en ze konden de kabels maar twee dagen spanningsloos zetten, dus mogelijk is zelfs de oorspronkelijke planning niet volledig afgewerkt. Te dicht bij de N60 kunnen ze ook niet werken met de hoogtewerker.
We blijven het opvolgen. Er zit in elk geval beweging in dit dossier, wat positief is.
Avatar gebruiker
Xyuny
Buizerd
 
Berichten: 3269
Geregistreerd op: 13 nov 2003, 22:12
Woonplaats: Zwalm, O-Vl., België


Keer terug naar Vlaamse Ardennen plus

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten