Mijn droomtuin

Natuurbeleving in je tuin en informatie over de natuurvriendelijke tuin

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 08 maart 2018, 19:07

Heb deze namiddag regenwater en bloed gezweet in een poging de wat scheef getrokken automatische serresluiting weer aan het werk te krijgen. Eerst op het internet gezocht en gevonden: een man die met een paar rustige schroefbewegingetjes alles in enkele minuten voor mekaar brengt. Ben dan zelf een uurtje bezig geweest, bij meer dan 20 °, en met de zon recht in mijn gezicht, maar met half resultaat. Vloeken heeft niet geholpen, maar deed deugd, net als het stortbadje achteraf. Morgen (zonder zon?) een tweede poging...

Vier sperweraanvallen gezien vandaag, maar geen slachtoffers gevonden.

De torenvalken hebben wellicht het huurcontract voor de nestkast ondertekend: ze doen alsof ze hier thuis zijn. Nu durft de tuinman natuurlijk niet meer de kant van de boomgaard opgaan, vrezend dat de twee verjaagd zullen worden...
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6626
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 09 maart 2018, 18:32

Daar moest eens wetenschappelijk onderzoek naar gebeuren: kippen blijken echt respect te hebben voor bloemen. Elke namiddag lopen ze hier met zijn tienen vrij los in de tuin, tussen sneeuwklokken, lelies, krokussen enz. Nog nooit heb ik ze één bloem zien aanpikken. Voor de rest krabben ze alles weg waaronder zich mogelijks een slakje zou kunnen verbergen, maar niet dus de bossen sneeuwklokjes. Als ze door het grasperk lopen, heffen ze hun pootjes speciaal hoog op om de bloemen te ontzien. Vreemd!

Vanmorgen een paring gezien bij de torenvalken! Ze hebben lak aan intimiteit: het ging er zeer luidruchtig aan toe, midden in een Canadese populier. Op de goeie weg dus voor een broedgeval!
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6626
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 12 maart 2018, 18:33

Mijn goede gewoonte om elke lente enkele bomen te planten, blijf ik eer aan doen, niettegenstaande ik er ook elke winter enkele zou moeten kortwieken. De drie hoogstam fruitbomen en de twee struiken zijn ruim gezegend geweest van bij de start met 30 l water/m2 zondag.

De torenvalk draait elke dag wat rondjes in het nestmateriaal van haar kast: wellicht een duidelijk signaal dat het eerste ei in de maak is.

Vijf dode kepen tegen de serre deze winter. Eindelijk heb ik er iets op gevonden: een vel plastiek aan de binnenkant tegen het glas opgehangen... Hopelijk stopt het nu.

Op een paar plaatsen een koppel eend in de tuin, waarvan mevrouw op zoek is naar een nestplaats, of reeds aan de leg is.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6626
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 18 maart 2018, 18:34

De torenvalk reeds twee dagen niet meer in de nestkast. Hopelijk is de koude oostenwind de oorzaak. Als ze op de rand zit, staat ze bloot aan die striemende koude.

Ook de bloemhoofdjes in het gras kunnen er niet mee lachen. Een magere lente tot hiertoe. De sla in de serre vraagt ook weer aandacht. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik mijn best doe voor iets, en dat het dan toch op het laatst misloopt.

Een koppel ekster hangt hier ook rond, soms met een takje in de bek. Nog geen sporen van een nest in opbouw...

Bij de duiven is er nu, ter afwisseling, een hardnekkige pokkenplaag. Enkele uitvliegende jongen zien er niet uit. Mocht de sperwer ze toch spoedig meenemen!
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6626
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Yves op 19 maart 2018, 09:17

Cappelle schreef:Bij de duiven is er nu, ter afwisseling, een hardnekkige pokkenplaag. Enkele uitvliegende jongen zien er niet uit. Mocht de sperwer ze toch spoedig meenemen!


:lol:
Yves
Steenarend
 
Berichten: 9222
Geregistreerd op: 07 apr 2003, 13:27
Woonplaats: Belgium

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 21 maart 2018, 22:34

We hebben ons in de serre geriskeerd aan het planten van gekochte bloemkolen, broccoli, selder en gemengde sla, in de veronderstelling dat de ergste kou voorbij is. Het ziet er veelbelovend uit.

Vanmorgen alweer het koppel torenvalk aan het paren bij de nestkast. Toch wagen een paar holenduiven het steeds weer te doen alsof het hun nest is, wanneer de valken even afwezig zijn.

De blauwe reiger zat vanmiddag op een paar meter van het keukenraam bij een plas, waarin het regenwater van het afdak valt. Veel vissen zal hij er niet ophalen, maar er is weinig water dat ontsnapt aan zijn aandacht!
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6626
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Vorige

Keer terug naar Natuur in de tuin

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast