Mijn droomtuin

Natuurbeleving in je tuin en informatie over de natuurvriendelijke tuin

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 22 okt 2017, 11:24

Ziezo, de 275 bloembollen (hoofdzakelijk narcis) zijn ondergronds gegaan. Eindelijk heb ik een goed stuk gereedschap ontdekt om voldoende diepe putjes te maken met de minste inspanning en storing van de graszode. Het is een hamertje waarmee ik vroeger de voegen in een muur uitkapte, om die te hervoegen (zie foto). De keuze van de bollen heb ik aan een specialist overgelaten: ik wilde soorten die zich makkelijk vermenigvuldigen en weinig eisen stellen. Elk putje heb ik bovenop de bloembollen met teelaarde opgevuld. De rest van de zeewierkorrels heb ik nadien uitgestrooid. Tenslotte, als het wat opdroogt, zal ik het gras nog eens maaien en het maaisel laten liggen, als voeding en bescherming tegen de vorst. Het is nu al enkele jaren dat ik elke herfst bloembollen plant. Het verlangen naar de lente wordt daardoor steeds groter.
http://nl.tinypic.com/r/2mdqm0w/9
Gisteren werden de drie fazanten, onder onze grote belangstelling, vrij gelaten. Het duurde een half uur eer er twee de opening onder de opgeheven kooirand ontdekten. 's Namiddags zijn ze alle drie samen in de buurt van het kippenhok. Vanmorgen zag ik één haan in de moestuin floreren.

Met 20 groenlingen, 20 ringmussen, enkele vinken en één keepman is het relatief druk op de voederplaats. Waar is de tijd dat ik dacht aan een grote kweekvolière vol wildzang... Nu kost het me ook wat, maar het is enkel toekijken en genieten. Anders was het zorgen, katten bestrijden, ergernis om de sperwer, ringwerk, tentoonstellingen, kopen en verkopen etc. geweest en geen tijd om te genieten.

De grote egel blijkt een grote ezel. Hij zat al vier keer per vergissing in de rattenval. God vergeve het hem...
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 23 okt 2017, 07:51

Ook ons straatje werd nog bezocht door het late stofzuigmaalmonster. Volgens kenners maalt het ook veel te laag, en neemt hier en daar plakken aarde mee. Onze oude margrieten, die zo'n 10 cm hoog stonden, zijn dus naar de verbrandingsoven versjast. Niet getreurd echter: de wortels hebben zich in de grond gehouden. Meer nog, gisteren, net voor wat regen, heb ik de laatste restanten wilde bloemenmengsel uit gestrooid op de kale stroken. Ik zag ook op veel plaatsen jonge margrietjes die intact gebleven waren. En het is van de jeugd dat we het moeten hebben. Ook hier zal de lente uitbundig bloeien. Nog enkele jaren en onze buurt is opgenomen in het werelderfgoed voor natuurschoon... ;-)

Ratten zeven en acht gebuisd voor hun zwembrevet. Een nacht opendeur houden met de rattenvallen loont. De beesten kunnen vrolijk in en uit zonder dat er wat gebeurt. De volgende nacht, als ze weer op scherp staan, is dan prijszeker.

In de dreef slapen blijkbaar meer vogels dan mij bekend. Toen ik er vanmorgen, tussen donker en klaar, door reed per auto, met de kruislichten aan, heb ik de sperwer en wellicht ook een grote uil zien wegvliegen... Dat doen ze niet als het nog helledonker is. Maar het is niet aangeraden om in het holst van de nacht met een zaklamp op zoek te gaan naar luie slapers.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 26 okt 2017, 17:37

Rond 17 uur een adembenemende sperweraanval op de voedertafel. Het vrouwtje kwam vanaf ZO aangevlogen, op een hoogte van een tiental meter, maar niet al te snel. Er zaten toch nog een tiental vogels in de boompjes er rond, die zich uit de voeten maakten. Zonder buit vloog de aanvalster in een wilg, waar ze een vijftal minuten leek na te denken. Plots schoot ze snel richting een wilg honderd meter verder, waarin zich blijkbaar meerdere potentiële slachtoffers schuil hielden. Een merelvrouwtje, dacht ik, probeerde te ontkomen door boven de struiken weg te vliegen. Maar het was een spurt met ongelijke middelen. De sperwer ging twee keer zo snel, maar wie het onderspit gedolven heeft, heb ik niet kunnen zien. Morgen ga ik eens op zoek naar de mogelijke plukplaats.

Reeds een paar dagen een gulzig vrouwtje huismus op de voedertafel. Het begin van een kolonie? En een paar putters. Ben op zoek gegaan naar zaailingen van de kaardebol. Die zijn moeilijk te vinden tussen de andere opslag. Eens ze een rozet vormen, het tweede jaar, laten ze zich makkelijker zien. Het is de beste plant om putters te lokken, die dan hopelijk toch eindigen op of onder de voederplank bij de ringmussen, groenlingen en vinken.

Geen spoor meer van wilde eenden of fazanten. Die laatste houden zich wellicht schuil in de gele mosterd die nu bijna een meter hoog staat. Ondertussen is er tarwe gezaaid aan twee zijden palend aan onze tuin. Goed voor het wild!
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 28 okt 2017, 08:23

Zonnebloemen van meer dan twee meter hoog, met witte zaden in een schelp van 35 cm diameter, en een stam die met de takkenschaar onderaan niet door te knippen is, en die zelfs de kippen niet lusten... Wat ben je ermee?

Eindelijk een vracht bladeren toegeleverd gekregen! Netjes in zakken, zodat ik niet hoef te scheppen. Enkel de kruiwagen op en uitgieten bovenop het nog redelijke groene loof van de pompoenen. Heerlijk om de tuin zo warm ingeduffeld te zien voor de winter!

Gisteren hebben we het oude schaap nog een laatste maal geschoren voor de winter. 'Waar moet het grijze haar naartoe?', vroeg mijn kapster. 'Als bedekking in de tuin', was mijn antwoord. Het is heerlijk om te beseffen dat je haar niet voor de paus groeit, en dat die lekkere broccoli met je eigen cellen is gevormd... ;-)

Vanmorgen alweer een jonge egel in de val. Spelbreker!
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 30 okt 2017, 17:43

Gisteren in de avondschemering 7 merels en een lijster op het gras. Deze voormiddag een zanglijster in de dreef in de klauwen van de sperwer... Zanglijsters zijn zelf een makkelijke prooi, als je ziet hoe aandachtig ze met een schuin kopje naar hun eigen prooi staan te gluren!

Vijf kepen onder de voedertafel: opvallend... vier mannetjes. Ook vijf pimpeltjes, klein maar dapper!

Zo pover als het deze zomer door de droogte stond, zo groen is het gras nu. Het is al twee keer voor de laatste keer gemaaid, en er zal wellicht nog een laatste keer bijkomen.

De bananenboom heeft een kleintje gekregen... geen banaantje, maar een boompje.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 31 okt 2017, 19:04

Het was toch wel onze enige huismus die zich gisteren liet vangen in de ratteninloopkooi. Die zullen we waarschijnlijk niet meer terug zien.

Wie we ook al maanden missen zijn de holenduiven. Hier waren er jaren lang een achttal exemplaren dagelijks aanwezig. Ik kan me niet herinneren dat ze ooit zo lang 'weg' bleven.

De familie rat heeft zich wellicht in de brousse terug getrokken, nadat er negen stamgenoten slachtoffer werden van de gevoerde repressie.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 04 nov 2017, 17:45

Dertig kepen onder de voedertafel: een historisch record hier. Om de twee minuten stuift het ganse cliënteel (als lampjes,met hun witte stuitjes) het restaurant uit, naar de veilige meidoorn. Evenveel tijd later dwarrelen ze één voor één weer neer, en kan het scenario zich herhalen.

Het hobbelige paadje rond het huis, waarop ik de strijd tegen het onkruid in de voegen heb opgegeven, blaakt van de jonge bloemscheutjes, vooral margrieten. We zullen op sommige plaatsen niet weten waar onze voeten gezet. Een huisje te midden de bloemen, het is eens iets anders.

De kippen hebben de tijd van hun leven: de deklaag in de moestuin overhoop halen, wat kunnen ze zich beter wensen?
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 07 nov 2017, 19:34

De eerste vorst heeft nog enkele pompoenen bloot gelegd, die natuurlijk al een veeg uit de (koude) pan hebben gekregen. Vanmorgen heb ik bovenop het bevroren loof een dozijn zakken met bladeren leeg geschud en open gespreid. Tussen de pompoenranken vond ik ook nog enkele verdwaalde aardappelplanten, die nog een emmer knollen opleverden.

Tegenslag in de serre: ik heb nu pas gezien dat het systeem dat een dakvenster automatisch open zet als het binnenin te warm wordt, naar de wuppe is. Een zwaar beladen druiventak heeft zich vastgehecht aan het pomparmpje dat zichzelf aldus kapot gepompt heeft! ;-) Nu ik echter ondervonden heb dat een serre vooral op tijd gelucht moet worden, denk ik dat zo'n dakraam wel altijd op stand één mag openstaan, en de gorschuifdeur haast het ganse seizoen van dienst mag zijn. We wagen het er volgend jaar dus op zonder pomp. Maar daar er nog maar eens een raam gebarsten is, wellicht door de vorst van vannacht, laat het zich raden dat binnen enkele jaren de halve serre vernieuwd zal moeten worden...

De bananenboom laat nu natuurlijk ook reeds zijn oren hangen. Hij zal weer van het (winter)toneel verdwijnen en volgende lente nog indrukwekkender herrijzen. Zijn wortel ligt veilig onder een kruiwagen bladeren.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 09 nov 2017, 11:37

De serre begint haar winterslaap onder een dik bladerdek. Meteen heb ik de druivelaar een eerste ruwe snoeibeurt gegeven. Hij ziet er weer allesbehalve uit: droge, beschimmelde takken en bladeren en rotte vruchten. Zoals steeds vrees ik dat hij de pijp aan Maarten zal geven, maar in de lente is hij telkens weer drie maal zeven. Nu nog de kippen 'opserren' en we scharrelen richting lente. Die madammen willen tijdens hun vrije uurtjes natuurlijk onder de voedertafel eten, wat dan de zangvogels hindert en hun voedsel in de verkeerde kelen doet verdwijnen. Als ik hen dan verjaag, zijn de ware genodigden als eerste de boom in. Het is delicaat!

Ratten en egels zijn van het nachttoneel verdwenen. Nu zijn het de muizen die de vallen saboteren, door het eten binnen te spelen en dan te ontsnappen via de mazen.

Het houtfornuis brandt voor de eerste keer omdat het binnenshuis ietsje te fris was. Dat is weken later dan vorige jaren.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 10 nov 2017, 11:02

Het verbaast me dat de massa's bladeren die ik in de tuin giet, zo snel 'in de grond' verdwijnen. Het is vooral het gescharrel van de kippen, die onder het dek zoveel levend voedsel 'ont-dekken', dat daarvoor verantwoordelijk is. Het steeds maar heen en weer gooien van groen in ontbinding versnelt dat laatste blijkbaar. Vandaag zijn er weer een tiental zakken bij gekieperd. Iemand vertelde me dat boeren beducht zijn om teveel stikstof en zo in hun grond te stoppen, en, wat ik nog niet wist, dat dit ook van bv. groenbemester kan komen. Misschien moeten de speurders eens hier in de tuin komen kijken, en vaststellen dat er blijkbaar geen nadelig effect is op de plantengroei door teveel plantaardige 'mest'. En dat de voedingsstoffen zouden uitspoelen als je ze voor de winter toedient, kan ik evenmin bevestigen.

Om de schrik die de meeste tuinders en ikzelf hebben van kweekgras en winde in de grond wat te temperen: toen ik laatst wat aardappelen met de riek bovenhaalde, hing een tros van die vervloekte wortels aan de pinnen. Ze zijn er dus nog steeds in groten getale, maar slagen er amper in om hun kopjes boven te steken. Ook op de groei van de cultuurplanten hebben ze geen zichtbare nadelige invloed. Curieus!

Om de kippen in de serre te krijgen zal ik er elke dag wat maïs in strooien en de deur openlaten. Als ze er straks allemaal tegelijk in zitten moet ik enkel nog de deur toeschuiven, en ze enkele dagen opgesloten houden om aan hun nieuw verblijf te wennen.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 14 nov 2017, 20:22

Nu is er een grote remorque bladeren geland. Morgen zal ik de kruiwagen vele keren vol hebben...

Hoeveel regen moet er nog vallen eer de poel een beetje op een waterpartijtje zal lijken? Het ziet er naar uit dat het grondwatertekort van deze zomer nooit meer zal worden aangevuld. Hoopgevend was wel dat er vanmorgen een steltlopertje snel en laag voorbijkwam, maar zonder halt te houden.

Veel stokken prei zijn gebarsten: zou dat komen door de grote droogte die natuurlijk overging in regenweer, zodat de stengels scheurden. Dat hebben we ooit nog gezien bij kersen, die het een tijdje zonder regenwater hadden moeten doen.

De groenbemester heeft blijkbaar alle wild naar zich toe getrokken: we zien amper nog een haas of fazant. Ze zitten (samen met Reintje?) gezellig in de gele mosterd, vermoed ik.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 16 nov 2017, 17:25

Eindelijk eens een sijsje onder de voedertafel. Het mannetje is klein natuurlijk, maar een echte alleenloper. Wanneer alle andere vogels wegstuiven, blijft hij rustig eten en als de andere zich verdringen rond de zonnepitten, zit hij zijn pluimpjes op orde te pikken. Hopelijk nodigt hij zijn familie uit, wanneer het straks kouder wordt. De putter is jammer genoeg weg gebleven.

In de dreef vloog gisteravond, in het licht van de auto, een waarschijnlijk steenuiltje op van de grond, loodrecht omhoog in de bomen. Ook mijn wederhelft had eerder al eens een uiltje gezien, maar ik had mijn twijfels... ;-)

De bladeren liggen al op de juiste plaats, rond de voeten van de fruitbomen, in vruchten te veranderen. En daar zijn nog zeven zakken bij gekomen. De boer is moe maar tevreden.
http://nl.tinypic.com/r/rgw3gl/9

Eén van de drie jonge hennetjes is waarschijnlijk al aan de leg: haar kammetje staat rood, en ik raapte al twee 'poeljeneitjes'. Net op tijd om de menopauze van de oude kippen op te vangen.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 18 nov 2017, 18:50

Zou het sijsje echt zonnepitten kunnen openen met zijn klein bekje, of eet het de restjes uit de bijna lege helften die de groenlingen achterlaten? Ik probeer me zijn maagje voor te stellen, en hoe gevuld dat moet zijn na drie kwartier 'eten'... Als dat met echte pitten gevuld wordt, zullen er toch geen tien in kunnen, vrees ik.

Vanmiddag een buizerd laag boven de tuin, die tenslotte toch niet durfde landen. Heb dan maar het dode duivenjong daar gaan gooien, in de hoop dat hij morgen terug komt en het vindt. Maar roofvogels mogen voor hun eigen bestwil liefst geen herhalend gedrag vertonen.

Met nog een aantal zakken bladeren heb ik enkele veel belopen paadjes bestrooid. Wat is het zalig om daar door te struinen, beter dan over een harde glibberige bodem.

Een buurman heeft een geringde fazanthen gezien in onze tuin. Dus zeer waarschijnlijk eentje van de losgelaten exemplaren. Die heb ik dan ook later vanuit de verte herkend. Vanmorgen vlogen er zomaar vijf fazanten, twee hanen en drie hennen, uit de bomen, toen ik voor dag en dauw met de kruiwagen rond zeulde. Daar zijn de geringde niet bij, want die zijn geleewiekt.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 21 nov 2017, 20:19

Vanmiddag spruitjes op het menu, met (hout)stoofvlees van kalkoen. De keuze aan groenten slinkt met de dag. Jammer dat ik schorseneren vergat te zaaien. Een vervelende lekkernij voor het spijsverteringsstelsel, maar desalniettemin... toch voor binnenkort.

Blaadjes op alle paadjes, een mooi motto voor al wie natuur in de tuin wenst. Ze brengen gratis leven, kleur, geur en herfstsfeer, en zijn werk- en kostenbesparend.
Mijn hart klopt sneller als ik overal te lande bomvolle bladkorven zie prijken, vol met de grootste schat voor tuin, veld en park. De meeste mensen snappen kennelijk niets van de kringloop van het leven. Zijn het niet juist 'die smerige bladeren' die de dreef hier tot een waar sprookje schilderen? Maar een mens wordt blijkbaar na zijn kindsheid misvormd tot blad- en onkruidhater. En toch zit er in het hoofd van ieder van ons een knopje, dat met een simpele klik terug gedraaid kan worden. Probeer het eens, als je het nog niet deed, en je zult er content over zijn! ;-)

Afwassen vind ik dezer dagen best leuk, omdat ik het hete water van de houtkachel kan gebruiken. Hoe ver kun je gaan...?
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 26 nov 2017, 09:40

Tussen de zandvoegen van het paadje rond het huis krioelt het nu al van jonge scheutjes van bloemen allerlei. Het zaad van de vorige bloeisels is daar tussen gesukkeld, en veel concurrentie van grassen heeft het niet. Zelf heb ik er ook nog een en ander uitgestrooid. We zullen deze zomer naast het pad moeten lopen uit respect voor al dat moois. Niet meer vegen en niet meer wieden is dan weer aardig meegenomen.

Het wilgenhaagje rond de konijnenweide was serieus aan het opschieten sinds er geen wilgeneters meer rondlopen. Toen ik het eergisteren, in het zonnetje, met de takkenschaar tot zijn normale hoogte probeerde terug te brengen was ik verbaasd over het aantal oude nesten (lijster, merel, groenling?) dat erin verscholen zat.

De jaarlijkse parkingproblemen steken met dit regenweer opnieuw de kop op, of onder. Bij gebrek aan houthaksel heb ik er nu maar een laag bladeren op gekieperd. Het helpt een beetje: het is vooral 'zacht' rijden.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 27 nov 2017, 19:56

Gisteren nog vijf eitjes van de kippen. De maïskolven die in de remorque onder het afdak liggen, zijn zeer goed bewaard, hoewel ik de schutbladeren er niet afgehaald heb. Ze liggen wel maar ten hoogste drie lagen dik. Er zijn twee soorten: paardetand, een gele grote korrel en een kleinere oranje. Die laatste geef ik vooral aan de duiven, die ze ook goed opnemen.

De ratten zijn verhuisd naar het kippenhok. Twee lieten zich al verschalken. Die gooi ik dan op het tarweveld, waar de kraaien ze makkelijk vinden. Nu is er echter een concurrent opgedoken: een buizerd kwam daar al een paar keer patrouilleren, en zelfs één keer landen!

Eindelijk een regendag gehad, die naam waardig. Ik moet dringend eens gaan zien hoe het met het peil van de poel gesteld is.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 28 nov 2017, 16:58

De poel bevat toch al een kleine meter water op het diepste punt. De twee kleine plasjes zijn bomvol. Maar daar had ik niet aan gedacht: als die kommetjes hier vol staan, zijn er elders ook ontelbare meertjes en zou het groot toeval zijn als net bij ons een steltlopertje zou landen...

Ook dit besef ik nu pas: het niveau van de bodem van de serre stijgt natuurlijk ook elk jaar, zodat ik bij leven en welzijn ooit eens tot afgraven zal verplicht zijn als ik niet met mijn mond vol druiven wil staan in de zomer.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 02 dec 2017, 10:21

De kerstman heeft vannacht weer zijn verfronde gedaan:
Afbeelding
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 02 dec 2017, 17:12

Vandaag ontdekt dat asperges niet alleen lekker zijn, maar ook mooi kunnen 'rijmen':
Afbeelding
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 04 dec 2017, 18:57

Vandaag een serieuze 'kemel' (kameel) geschoten. Toen ik rond 17 u thuis kwam en de duiventil ging afsluiten, merkte ik dat die al ( of liever nog) gesloten was. Wat dus wil zeggen dat de beestjes de hele dag niet buiten, en dus niet drinken konden... Nu gaat me een licht op: met wat gepruts kan ik een leiding leggen en licht op het hok toveren, zodat ze alsnog hun dorst kunnen lessen.

Misschien heb ik het al vermeld, maar de verspreid geplante knolselders zijn allemaal intact en van een serieus kaliber. Of dat nu toeval is dat de muizen er af bleven weet ik niet, maar volgend seizoen doe ik het opnieuw zo.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6648
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

VorigeVolgende

Keer terug naar Natuur in de tuin

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten