Mijn droomtuin

Natuurbeleving in je tuin en informatie over de natuurvriendelijke tuin

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 11 aug 2017, 19:57

Deze namiddag een hen patrijs, met acht kuikens, langs de poel. Wat prachtig, zo'n als één lichaam voort trippelende 'klucht'! En wat een prestatie voor het moedertje, als je weet hoe klein zo'n dingetje begint in een wereld vol valkuilen...

De holenduiven vinden het pas gestrooide bloemenzaad natuurlijk bijzonder lekker.

Het boompje met de conference peren mag vrezen voor zijn leven. Op zijn minst zal het een hernia overhouden aan zijn 'overdracht'.

Vijf reisduiven hebben blijkbaar zo'n trauma opgedaan bij de laatste sperweraanslag, dat ze reeds enkele nachten elders slapen. Bij valavond toeren ze rond hun hok zonder te durven landen en dan verdwijnen ze naar veiliger oorden. Het zijn natuurlijk jongeren zonder kind noch kraai die hen aan huis zouden binden.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6501
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 13 aug 2017, 18:02

De opkomst van de veldbloemen rond de poel ziet er veelbelovend uit! Nu, het zaaimoment kon niet veel beter: vlak voor wat regendagen.

De haaskleurige kat zat vandaag met toegenepen ogen te dromen van wat eten. Ik heb een snede brood in melk geweekt en het haar voorzichtig voorgeschoteld. Sterk hoe ze dat vanop enkele meter met haar neus opspoort. Niet zo leuk voor kippen en vogels: er was groot alarm bij de haan, en de voedertafel bleef leeg. De kool en de geit sparen, het is moeilijk...
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6501
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 15 aug 2017, 21:06

Onze lieve poes zat vanmiddag al bovenop de tuintafel. Dat is de kortste weg om snel op de transferlijst te komen. De vele grazende merels hebben vermoedelijk ook al de plaat gepoe(t)st uit schrik.

Een vijftiental kaardebolscheutjes die op een wandelpaadje in de tuin opgedoken zijn, heb ik uitgespit en bij de poel, aan de rand van de ontluikende bloemenweide, opnieuw ter aarde besteld. Het tuinpaadje wordt enkele keren per jaar gemalen...

Om de eenvoud van groenten kweken aan te tonen, stelde ik iemand voor om een kruiwagen maaisel van zijn pelouse uit te gieten op één vierkante meter van die pelouse, en er 10 slaplantjes met blokje in te duwen, een paar keer flink water op het akkertje te sproeien (bij droog weer) en te zien welke prachtige sla er enkele weken later te oogsten is!

Tot overmaat van overvloed hangen er nu ook bijna rijpe druiventrossen tussen de frambozen en de netels, afkomstig van de druivelaars die totaal verwilderd rondspringen tussen de fruitbomen. Als ik er bij kan komen, wil ik ze toch wel eens proeven, maar ze zullen voor de vogels zijn. Die hebben daar minder moeite mee.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6501
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 17 aug 2017, 08:32

Elk jaar dezelfde bedenking bij de boontjes: van zohaast je er eentje ziet hangen tussen het gebladerte, mag je met de emmer en een stoeltje erop uittrekken en op zoek gaan. Je komt terug met een halve emmer oogst, en dat blijft zich elke dag herhalen, tot je de pedalen verliest en er niks dan dikke vette peulen staan (die ik dan niet meer lust).

Met mijn dure 'tegen de doornen bestande handschoenen' (die je bij thuiskomst via de binnenin verborgen bijsluiter in 16 talen laten weten dat enkel de palmen die eigenschap hebben en de firma voor de rest niet verantwoordelijk is...) heb ik vanmorgen een aanval uitgevoerd op de 'zaaiende' distels in de bloemenonkruidrand van de tuin. Pijnloos, en zeer voedend voor de bodem! En wat die bodem allemaal voortbrengt: reuzenaardappelen, die de sjalotten overgroeid hebben en die samen door het pompoenenloof bedekt worden en die alle meer dan het oogsten waard zijn! Het is me nog nooit overkomen dat het lastigste werk in mijn tuin het oogsten was!

Waar zijn al die merels naartoe?
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6501
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 17 aug 2017, 18:27

De helft van de bramengelei is al enkele dagen geleden gepot. Heb er slechts half zoveel suiker in gedaan als het recept voorschreef. Zo is ze nog iets pittiger, maar wellicht ook wat dunner. Er zijn 30 potjes gevuld die op mijn maat zijn: zo'n 150 gram, dat ik op enkele dagen de baas kan.

Wieden is nog zo plezant nu ik eindelijk begrijp dat elk gedroogd onkruid een beetje voeding is voor de groenten. Het is echter te voorzien dat er daardoor steeds minder onkruid zal groeien en ik zal moeten uitkijken naar ander 'groenvoer'. In dit verband heb ik gedacht dat mensen die niet over hooi of gazonmaaisel beschikken, best wel het maaisel uit de bermen in hun gemeente kunnen verzamelen en er de tuin mee onderdekken. Op bepaalde plaatsen liggen er zelfs immense hopen onder bruggen of op doodlopende wegjes te rotten, waarvan wel enkele tonnen gemist kunnen worden...

Heb de rest van de resistente 'witte' aardappelen gerooid, met de handschoen. Overvloedige oogst. Enig minpunt: enkele knollen met muizengeknabbel.

De kat is haar avondmaal aan het gebruiken, onder overvloedig protestgeroep van een fazanthaan, die tot op 5 meter nadert, maar duidelijk ook klaar staat 'in achteruit'.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6501
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 18 aug 2017, 08:12

Wie zijn tuingrond spit, of freest, of spitvorkt, en er met zijn laarzen nadien over loopt, doet het gedane werk, op de plaats van zijn voetstappen, grotendeels teniet. Tegen de tijd dat zijn planten of zaden ter plaatse staan en kunnen groeien, is er al veel 'verkullebukt'. Bij een dik afgedekte grond moet er niets meer gezwoegd worden en wordt ook geen schade toegebracht met erover te lopen, integendeel. Het deken mag een beetje aangetrapt worden, dan zinken de planten er niet in weg, en sluit het materiaal beter rond de wortel van de plantjes. Het ontsluiten van de bodem wordt voor ons gedaan door het rijke bodemleven dat onder het organisch deken explodeert en dit voor de plantenworteltjes op zo'n 'fijne' wijze dat spade noch frees noch riek er kunnen aan tippen. Maar welke boerenbond kan hiervoor reclame maken? Het zou zijn eigen failliet zijn! ;-)
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6501
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Mijn droomtuin

Berichtdoor Cappelle op 19 aug 2017, 18:36

Er is een trio bosfazant aangekomen, dat ik in een verplaatsbaar rennetje heb gezet, dicht bij het terras. Bedoeling is ze daar zo lang mogelijk in onze buurt te houden, aan ons gewend, en ze dan de vrijheid in de tuin te geven, zodat we ze af en toe nog eens terug zien, liefst ooit met een nest kuikens. Hopelijk worden de echte wilde soortgenoten dan ook wat aangelokt. Jaren geleden hebben we dat al eens gefikst, en dit met leuke taferelen tot gevolg. Enkele generaties later zijn de beestjes echter alles vergeten en (terecht) mensenschuw geworden. De kat heeft de nieuwkomers al eens de stuipen op het lijf gejaagd, waardoor die ook op haar lijf gejaagd werden. Na een halve dag zit het drietal nog steeds stil in een donker hoekje van de ren, ze eten noch ze drinken en vragen zich af waar ze beland zijn...

Gezien het succes, heb ik nog wat bloemenzaad gestrooid in de omgeving van de poel, nu tussen het gemalen gras.

Gisteren kregen we van iemand een bloementuil bestaande uit gele guldenroede en zonnebloemen: een prachtige combinatie!

Nog gisteren: een geschenk uit de hemel! Een jonge houtduif zag ik in nietsvermoedende vaart recht op ons raam afkomen: een doffe slag en ze viel morsdood naast de geschrokken, ingedommelde kat op het pad. Mijn 'koelbloedig' ingrijpen bestond erin te zorgen dat de kat niet met de duif aan de haal ging door die zelf een kopje kleiner te maken, te pluimen en in de diepvriezer te deponeren.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6501
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Vorige

Keer terug naar Natuur in de tuin

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten