vogelen in de Vercors

Vragen voor en informatie over vogelwerkgroep Mandelstreke

Moderator: jelle

vogelen in de Vercors

Berichtdoor miranda38 op 10 maart 2006, 11:54

Vogelen in de Vercors


De Vercors

Achtergrond: de Vercors is een van de grootste kalkplateaus van Europa. De kalkafzettingen vonden plaats in de tijd (Jura of Krijt tijdperk), dat de Vercors een zee was. De kalkskeletjes van in de zee voorkomende dieren, zakten bij hun dood naar beneden en vormden, in een periode van duizenden jaren, een laag van honderden meters dik. In de periode van de zogenaamde alpiene plooiing toen de Alpen werden gevormd, werden deze lagen opgeheven en geplooid.
Door de grote diversiteit in de ecologische omstandigheden (( vier vegetatieniveaus tussen 200m en 2340m en drie klimatologische invloeden (oceaan, Middellandse Zee en bergen)) herbergt de Vercors een zeer gevarieerde flora en fauna.
Men vindt er de begroeiing van de laagvlakten( coulissenlandschap en loofbossen), van de bergen( prairies, gemengde bossen) en van de hoge bergen( naaldbossen, weiden, en velden met laag gewas als lavendel en tijm).

De fauna: een aantal dieren treft men aan op alle hoogten, zoals ree, wild zwijn, das, haas, eekhoorn, vos, buizerd, bosuil, zwarte roodstaart, gele en groene slang, aspisadder etc. Er zijn ook een groot aantal trekvogels, waaronder de wespendief, slangenarend, rotszwaluw, en de gierzwaluw. Een aantal soorten dalen in de winter af uit de hoger gelegen gebieden zoals moeflon, hert en de rotskruiper.
Nog enkele spectaculaire soorten zijn: bijeneter, steenarend en vale gier.
http://www.parc-du-vercors.fr
Ramières du val de Drome

Achtergrond: Het natuurreservaat strekt zich over een afstand van 10 km uit langs de rivier de Drôme. Het beslaat een oppervlakte van 346 ha. De Drôme ontspringt in de Pré-Alpen van Diois. Er zijn geen stuwdammen in de Drôme, maar ter hoogte van het reservaat bevindt zich een groot waterbekken, dat het verwoestende hoogwater kan opvangen. Het oeverbos, dat een groot deel vormt van het reservaat, zorgt voor een zeer grote diversiteit in fauna en flora(650 soorten).

De fauna: Het gebied heeft nog niet al z’n geheimen onthuld; er zijn alleen al 36 soorten libellen waargenomen. Ook de vispopulatie is heel interessant door de aanwezigheid van de Apron (Zingel Asper; fam.: percides)
De bever vindt in Les Ramières de optimale leefomstandigheden; men schat, dat er een 12-tal families wonen.
Het is een gewilde plaats voor trekvogels, zoals zwaluwen, steltlopers en roofvogels, ook de visarend en zwarte ooievaar zijn hier waargenomen. Er broeden meer dan 70 vogelsoorten. De zwarte wouw en de boomvalk zijn de meest voorkomende roofvogels. De bijeneter hebben we ook vaak waargenomen. De kleine plevier broedt op de kiezelbanken in de rivier. De kleine zilverreiger en de blauwe reiger zijn overal te zien. De nachtreiger (kwak) is moeilijker waar te nemen.Voor meer soorten zie: http://ramieres.val.drome.reserves-natu ... frame.html


Les Lançons:
Het domein ligt midden in de natuur op 650 m hoogte. Het landschap wordt gekenmerkt door bergen tot 1200m met steile rotswanden en uitgestrekte kale steenachtige plekken. Er groeit hier veel brem, buxus, eik, jeneverbes, egelantier, lavendel, en tijm.
Wij hebben hier de rode wouw veelvuldig aangetroffen maar ook een groot aantal zangvogels.

Excursies:
We zullen begeleid worden door twee enthousiaste vogelaars: Marijke van Staveren en Mieke van Ewijk. Beiden zijn vertrouwd met het herkennen van Weide-, moeras- en riviervogels, en zijn tevens bekend met de zang van veld- en bosvogels. In overleg zullen de routes en dagindeling worden bepaald. Vroeg uit de veren hoort daar natuurlijk ook wel eens bij. Gezamenlijk zullen we in deze week gaan ontdekken, wat er in deze streek te horen en te zien is.
Onze eerste vogelexcursies zullen we direct lopend vanuit het huis beginnen.
Daarnaast zullen wij ook naar de Gervanne gaan, waarbij we de waterloop kunnen volgen naar een watervalletje(Saut de la Druise) en natuurlijk naar de Ramières met zijn veelheid aan watervogels en de Col de la Rousset waar de vale gieren rondcirkelen.
Als we thuiskomen maken we een eenvoudige brunch klaar waarbij ieders hulp welkom is. De middag is vrij te besteden en 's avonds zullen we in de regel naar een restaurantje in de buurt gaan.
miranda38
Goudhaan
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: 10 maart 2006, 11:51

Berichtdoor ludomom op 10 maart 2006, 12:18

[?] [?]
ludomom
Sperwer
 
Berichten: 810
Geregistreerd op: 26 dec 2004, 11:01

Berichtdoor Harry op 10 maart 2006, 12:32

Miranda. Als dit georganiseerd wordt door VWG Mandelstreke hoort dit topic hier zeker thuis, maar als dit door een andere organisatie of een andere regio gebeurt plaats je het beter ergens anders.

Bekijk anders eerst het hele forum voor je beslist waar je het plaatst. Kwestie van het ordentelijk te houden want de laatste tijd zijn er blijkbaar nogal wat problemen met het posten onder juiste afdelingen...

Niet persoonlijk hé [;)]
Avatar gebruiker
Harry
Buizerd
 
Berichten: 4057
Geregistreerd op: 13 jul 2004, 10:57
Woonplaats: Ghent, the birding capital of Belgium!


Keer terug naar Vogelwerkgroep Mandelstreke

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron