Bomen (zonder bos) niet meer beschermd

Ethische en juridische aspecten binnen het natuurbeleid

Bomen (zonder bos) niet meer beschermd

Berichtdoor Ligfietsertje op 29 sep 2016, 18:31

Vandaag wordt het aangepaste 'Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is' van toepassing. Dit besluit stelt ontzettend veel werken die voorheen stedenbouwkundig vergunningsplichting waren vrij van stedenbouwkundige vergunningsplicht.

Een van de hallucinanten wijzigingen heeft tot gevolg dat bomen die geen deel uitmaken van een bos elke vorm van bescherming verliezen. Het besluit stelt immers o.a.:

HOOFDSTUK 6 Groen
Art. 6.1.

Een stedenbouwkundige vergunning is niet nodig voor :
"7° het vellen van hoogstammige bomen die geen deel uitmaken van een bos, op openbaar domein, mits in de onmiddellijke omgeving in het eerstvolgende plantseizoen een heraanplanting gebeurt."

Op openbaar domein kan men m.a.w. rustig zijn gang gaan als men maar nieuwe boompjes zet. Als de gemeente zelf niet voor de nodige bescherming zorgt (in eigen regelgeving) dan kunnen eeuwenoude bomen, indrukwekkende laanbeplanting, ... allemaal probleemloos verwijderd worden.

Er zijn overigens nog wel meer vrijstelling, ook op het gebied van het kappen van bomen. Het aangepaste besluit is terug te vinden op: https://www.ruimtelijkeordening.be/NL/B ... ht1dec2010

Maar om er nog één uit te pikken:

"Een stedenbouwkundige vergunning is niet nodig voor :

1° het vellen van hoogstammige bomen, op voorwaarde dat aan al de volgende vereisten voldaan is :
a) ze maken geen deel uit van een bos;
b) ze liggen in een woongebied in de ruime zin, in een agrarisch gebied in de ruime zin of in een industriegebied in de ruime zin, en niet in een woonparkgebied;
c) ze liggen binnen een straal van maximaal 15 meter rondom de vergunde woning, de vergunde landbouwbedrijfswoning of landbouwbedrijfsgebouwen of de vergunde bedrijfswoning of bedrijfsgebouwen;"

M.a.w. ook op niet-openbaar domein kan in agrarisch gebied, in industriegebied en rond vergunde woningen en landbouwbedrijven en bedrijfsgebouwen zonder vergunning hoogstammige bomen gekapt worden zolang de plaatselijke overheid niet anders bepaald heeft in een lokaal besluit en zolang de bomen geen deel uitmaken van een bos.

Ik vind dit aangepast besluit in ieder geval op diverse gebieden (waaronder het kappen van bomen) hallucinant en vind het een vrijgeleide voor het massaal kappen van bomen. Maar deze beslissing past spijtig genoeg perfect binnen het huidige beleid.

Renaat
Ligfietsertje
Spreeuw
 
Berichten: 352
Geregistreerd op: 22 jul 2005, 18:33
Woonplaats: Belgium

Keer terug naar Ethiek en Wetgeving

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron