Nieuwe gratis gids: ‘Geologie en toerisme in België’

Diverse wetenschappen die natuurfenomen behandelen: astronomie, geologie, fysica, chemie, ...

Moderator: Dirk L

Nieuwe gratis gids: ‘Geologie en toerisme in België’

Berichtdoor Dirk L op 30 jun 2009, 22:29

Vanuit de KBIN website :

Ook in België zijn er tijdens de vakantie boeiende en verrassende plekjes te ontdekken! De geologische dienst van ons Museum bracht een nieuwe gratis gids uit over musea, toeristische mijnen, ondergrondse steengroeven, grotten en geosites die iets te vertellen hebben over geologie of de wetenschappen van de aarde.

In de nieuwe gids ‘Geologie en toerisme in België’ vind je van de ‘geo-toeristische’ bezienswaardigheden allerlei praktische gegevens zoals adressen, openingsuren en toegangsprijzen, een beschrijving met vooral aandacht voor het geologische gedeelte en diverse opmerkingen zoals o.a. gebruikte talen, parking, cafetaria…

Vanzelfsprekend besteedt de gids aandacht aan het alom gekende industriële erfgoed van België zoals de steenkoolmijnen en de steengroeves. Maar je vindt er vooral ook een aantal verrassende locaties, zoals de neolithische vuursteenmijnen van Spiennes (provincie Henegouwen), die tussen 6200 en 4500 jaar geleden werden gedolven en die de oudste en grootste ontginningscentra van silex van Europa zijn. De site is door UNESCO erkend als werelderfgoed.

Of wist je dat er bij de aanleg van de autosnelweg E40 in 1970 tientallen versteende bomen werden blootgelegd in Hoegaarden? In 1990 werd dit erfgoed beschermd. Het gaat om moerascipressen uit een subtropisch moeras van ongeveer 55 miljoen jaar oud. In de loop der tijden werd het plantaardige materiaal van de bomen, die onder een klei- en siltlaag bedolven waren, molecule per molecule vervangen door kiezel, waarbij de interne structuur van het hout bewaard bleef.

Bij de geo-toeristische bezienswaardigheden vind je 28 musea. Een idee voor een regenachtige zomerdag? In ons eigen Museum voor Natuurwetenschappen kan je de Mineralenzaal bezoeken, de beroemde collectie fossiele iguanodons en de grootste meteoriet die ooit in Europa is gevonden!

Praktisch
Je kan de brochures gratis afhalen bij:
Toerisme Vlaanderen: Grasmarkt 61 in 1000 Brussel (open in juni: van maandag tot zaterdag van 9 uur tot 18 uur en op zondag van10 uur tot 17 uur; in juli en augustus van maandag tot zondag: van 9 uur tot 19 uur).

Via natuurvriendelijke weg kan je de gids ook online op onze website consulteren : http://www.natuurwetenschappen.be/geology/geotourism

Je kan de gids ook aanvragen op volgend adres: Geologische Dienst van het Museum voor Natuurwetenschappen via e-mail: bgd@natuurwetenschappen.be. Hij wordt je dan gratis per post toegestuurd.
Dirk L
Visarend
 
Berichten: 5449
Geregistreerd op: 08 apr 2003, 15:29

Keer terug naar Natuurwetenschappen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast