Terugkeer van de bever- Humo

Informatie over natuur- en landschapsbeheer

Terugkeer van de bever- Humo

Berichtdoor matthias op 16 jan 2008, 19:27

Vandaag het artikel over de bever gelezen in de Humo.
Daarin zegt Olivier Rubbers ( de man die de bevers herintroduceerde in België) dat de wolf al op een paar honderd kilometer van de Belgisch-Franse grens zit. Iemand die daar meer over weet?
matthias
Spreeuw
 
Berichten: 301
Geregistreerd op: 19 sep 2005, 19:33
Woonplaats: Belgium

Berichtdoor holotype op 16 jan 2008, 19:50

Van die wolf weet ik niets...of het moet die "waaslandwolf" zijn.[:)]
In het tijdschrift Zoogdier staat er wel een artikel over <u>Voorkomen van lynx in Voerstreek definitief bevestigd. </u> <blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by matthias</i>
<br />Vandaag het artikel over de bever gelezen in de Humo.
Daarin zegt Olivier Rubbers ( de man die de bevers herintroduceerde in België) dat de wolf al op een paar honderd kilometer van de Belgisch-Franse grens zit. Iemand die daar meer over weet?
<hr height="1" noshade id="quote"></font id="quote"></blockquote id="quote">
holotype
Spreeuw
 
Berichten: 354
Geregistreerd op: 30 sep 2007, 17:54
Woonplaats: Netherlands

Berichtdoor Dap op 16 jan 2008, 20:04

In het [url="http://www.carnivores-rapaces.org/Loup/populations/massifcentral.htm"]Centraal-massief[/url] en in de Vogezen is hij alvast ook al opgedoken.
Avatar gebruiker
Dap
Visarend
 
Berichten: 5079
Geregistreerd op: 29 jan 2004, 19:58
Woonplaats: Belgium

Berichtdoor roggeman op 16 jan 2008, 20:12

Wolven ook al gesignaleerd ten westen van Berlijn. Maar dat is natuurlijk verder dan een paar honderd kilometer. Overigens heeft Natuurpunt zeer ernstige bezwaren geuit over de manier waarop Bevers hier (illegaal) werden uitgezet. En intussen zitten ze ook al in Vlaanderen (Leuvense, zelfs in Oost-Vlaanderen). Zelf vorige week nog een paar dammen gezien in Grootbroek te Sint Agatha Rode.
roggeman
Spreeuw
 
Berichten: 334
Geregistreerd op: 29 jun 2005, 20:11
Woonplaats: Belgium

Berichtdoor Peter op 16 jan 2008, 20:14

Ik heb dit artikel ook gelezen. Was de re-introductie op zich een goeie zaak (de methode buiten beschouwing gelaten dus) ?
Peter
Bosuil
 
Berichten: 2159
Geregistreerd op: 14 mei 2003, 19:17
Woonplaats: Belgium

Berichtdoor joost op 16 jan 2008, 20:15

Er zouden in heel Frankrijk maar een 50-tal wolven zitten. Dit is in de bergen.
Het lijkt me dus heel onwaarschijnlijk!
Trouwens de echte mannen die de bevers introduceerden waren Geert Rossaert van de Afdeling Natuur en Jorn Van Den Bogaert van het Vlaamse bevernetwerk... Het werd voor hen een onhoudbare werksituatie. Jammer...
maar ook jammer dat ze illegaal werden gelost!
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Bevers zonder papieren
Bron: Knack (2003-08-05)
Dirk Draulans

Een illegale uitzetting van twintig bevers in de Leuvense Dijlevallei zorgt voor commotie. Een Vlaamse ambtenaar en een natuurbeschermer hebben de dieren besteld in Duitsland.

Op vrijdag 11 april werden er in de valleien van de Dijle en de Laan te Huldenberg en Overijse bevers losgelaten. Op klaarlichte dag en zonder al te veel geheimzinnigheid. De lossers stelden zelfs een kunstburcht op om het de bevers zo gemakkelijk mogelijk te maken bij hun overstap van auto naar rivier. Buurtbewoners zagen een kleine vrachtwagen met vermoedelijk een Duitse kentekenplaat. Rattenvangers die de losplaatsen achteraf onderzochten, vonden er stro en restanten van appels.

Maar de rattenvangers merkten ook dat op verschillende plaatsen hun fuiken uit het water waren gehaald en hun klemmen dicht waren geslagen. Op dinsdag 15 april kreeg de Afdeling Water van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap een telefoontje van Olivier Rubbers van de Rangers: een Waalse vereniging die de bevers beschermt en die verantwoordelijk wordt geacht voor de illegale uitzetting van een honderdtal bevers in Wallonië tussen 1998 en 2000. De man meldde dat er bevers ‘aanwezig’ waren in het Dijlebekken en vroeg met aandrang om de klemmen te verwijderen die er gebruikt werden voor het vangen van muskusratten.

Ook de collega’s van de Afdeling Natuur waren bezorgd en stuurden op 16 april een brief met het verzoek om in de valleien van de Laan en de Dijle de rattenklemmen te verwijderen of te vervangen door vallen waarmee de dieren levend kunnen worden gevangen. De brief refereerde niet aan het uitzetten van bevers, maar zijn timing was wel relevant.

Zeker omdat de rattenvangers van de Afdeling Water die de eerste vaststellingen deden, signaleerden dat Geert Rossaert van de Afdeling Natuur door buurtbewoners herkend was als betrokken bij de beveruitzetting. De man zelf ontkende dit meteen. Een intern onderzoek bleef zonder gevolg, bij gebrek aan bewijs.

Rossaert werkte voordien intensief samen met Jorn Van Den Bogaert, een medewerker van de vereniging Natuurpunt en – in zijn vrije tijd – een beverfreak, die onlangs een Vlaams bevernetwerk heeft opgericht (netwerkbever@hotmail.com) en die nauw contact onderhoudt met beveronderzoekers uit heel Europa. Hij bezocht diverse herintroductieprojecten in onder meer Hongarije, maar houdt bij hoog en bij laag vol dat hij niets met de uitzetting in de Dijlevallei te maken heeft.

Veertig beverfamilies
Van Den Bogaert kan echter wel aan een video van de uitzetting geraken, hij vertelt dat er voor 400 euro een speciale kunstburcht met tunnel gemaakt werd, en hij evalueert de uitzetting als ‘perfect uitgevoerd’, ten bewijze waarvan hij meldt dat er onder meer een zwanger wijfje werd losgelaten.
‘In 1848 werd de laatste bever in Vlaanderen geschoten’, stelt Van Den Bogaert. ‘De bever verdween dus als gevolg van menselijke acties uit onze regio, niet als gevolg van biotoopverlies. Daarom vind ik het verantwoord dat hij terug in Vlaanderen wordt uitgezet. Er heerst hier echter een negatieve sfeer inzake herintroducties van dieren. Een officiële introductie zou nooit zijn goedgekeurd. Daarom nam een aantal privé-personen het initiatief om de bever terug naar Vlaanderen te brengen.’

Maar niet iedereen pikte dit. De Afdeling Natuur bestelde vorig jaar namelijk een haalbaarheidsstudie voor het uitzetten van bevers in de valleien van Dijle en Schelde. De Nederlandse beverexpert Freek Niewold, die heeft meegewerkt aan diverse succesvolle introducties van bevers en otters, stelde na onderzoek vast dat er in het betrokken gebied plaats is voor 160 bevers in veertig families. Hij gaf een positief advies voor introductie, omdat de kans klein was dat bevers de valleien op natuurlijke wijze zouden koloniseren.

‘Het is doodjammer dat er illegaal bevers zijn uitgezet’, zegt Koen De Smet van de Afdeling Natuur. ‘Wij werkten aan een project om op wetenschappelijk verantwoorde wijze, en met ruime informatie voor de bevolking, bevers uit te zetten. Omdat er sinds enige tijd af en toe bevers in Vlaanderen gezien werden, konden we de soort zelfs als een inheems dier beschouwen, wat de organisatie van zo’n uitzetting vergemakkelijkt zou hebben. We overwegen ook om de otter weer in de Schelde te introduceren, nu de kwaliteitsverbetering van het water er spectaculairder is dan we ooit hadden verhoopt. Maar wat een geweldig project “pro beverâ€
joost
Bosuil
 
Berichten: 1335
Geregistreerd op: 13 dec 2003, 15:09
Woonplaats: Belgium

Berichtdoor joost op 16 jan 2008, 20:20

Trouwens in Nederland waren er al studiedagen om wolven of lynxen te herintroduceren in ik denk, de waterleidingsduinen bij Amsterdam.

vanop http://www.euroloup.com/parcdugevaudan.htm

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Surpopulation de daims : l'introduction de loups à l'étude à Amsterdam 05/09/2007
L'introduction de prédateurs, des loups ou des lynx, est l'une des options à l'étude pour lutter contre la surpopulation de daims dans un parc de dunes naturelles à l'ouest d'Amsterdam, a indiqué mercredi une porte-parole de la commune à l'AFP.

Waternet, le gestionnaire du parc, "a fait des propositions d'étude. L'une d'elles est d'introduire des prédateurs", a déclaré Marjolijn van Goethem.

Mais d'autres scénarios ont aussi été proposés, comme la chasse sélective, l'utilisation de médicaments contraceptifs, l'installation de grilles plus élevées pour éviter que les animaux ne s'échappent ou tout simplement ne rien faire !", a-t-elle ajouté.

Quelque 1.500 daims peuplent ce territoire où des eaux usées sont traitées par filtrage dans du sable. En 2006, ils ont causé 13 accidents de la route après avoir sauté par-dessus la clôture et rejoint les zones urbaines qui l'entourent.

Selon Waternet, en l'absence d'ennemi naturel, la population de cervidés s'accroît de 30% chaque année.

Le parc est en partie ouvert au public, qui peut y faire des randonnées. "C'est aussi la raison pour laquelle les loups ne sont pas l'option la plus logique", selon Mme van Goethem.

Après l'étude des différentes options, le conseil municipal devrait prendre une décision "dans quelques mois", a-t-elle précisé.

Source : le monde.fr
<hr height="1" noshade id="quote"></font id="quote"></blockquote id="quote">
joost
Bosuil
 
Berichten: 1335
Geregistreerd op: 13 dec 2003, 15:09
Woonplaats: Belgium

Berichtdoor joost op 16 jan 2008, 20:21

btw gaat dit topic nu over bevers (naam topic) of wolven (vraag)?

Het artikel in Humo laat ik buiten beschouwing want ik las het nog niet![:o)]
joost
Bosuil
 
Berichten: 1335
Geregistreerd op: 13 dec 2003, 15:09
Woonplaats: Belgium

Berichtdoor holotype op 16 jan 2008, 20:24

Zou niet graag alle dieren tegenkomen die ooit al in ons landje zijn uitgezet...vroeger werden duizenden fazanten uitgezet (zonder papieren of ring) maar de jagers mochten alles.Een natuurbeschermer zet enkele bevers uit en iedereen slaat in paniek.[}:)] <blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by Peter</i>
<br />Ik heb dit artikel ook gelezen. Was de re-introductie op zich een goeie zaak (de methode buiten beschouwing gelaten dus) ?
<hr height="1" noshade id="quote"></font id="quote"></blockquote id="quote">
holotype
Spreeuw
 
Berichten: 354
Geregistreerd op: 30 sep 2007, 17:54
Woonplaats: Netherlands

Berichtdoor Kristof op 16 jan 2008, 21:01

Waar ze in Nederland overal aan denken om uit te zetten in hun omheinde parken, 't is te gek voor woorden: wolven, lynxen op de veluwe, elanden in de ovp. Dat ze eerst beginnen met alle gebieden aan elkaar te linken, die beesten (lynx zeker) komen wel van zelf als het geschikt genoeg is.

En dat de wolven tot een paar honder km van de belgische grens zitten, een paar honderd km kan gerust 400 km zijn ook hé. En dat zal er wel niet ver van zijn. Een vaste populatie is dat wel niet natuurlijk, maar zwervers kunnen overal komen. Zo toonden ze een tiental jaar terug aan dat een wolf zomaar vanuit Spanje naar de alpen getjoold was. Toch niet slecht hé.

Over die bevers, jah de introductie van bevers in de ardennen vind ik alleszins geen slechte zaak, de manier waarop is dat eigenlijk wel. Al denk ik dat een georganiseerde introductie nooit officieel zou goedgekeurd worden. Het geeft natuurlijk problemen met mensen die zeggen dat vossen, everzwijnen en wat dan ook weer door de "groenen" uitgezet werden, maar wat iets helemaal anders is.
Op ecologisch vlak is het alleszins positief de bever terug in de Ardennen en ook in bepaalde delen van Vlaanderen te hebben en als de raszuiverheid van de dieren voldoende bewezen is (toch zuivere elbebevers dacht ik), zijn er toch maar weinig nadelen aan de introductie denk ik.


<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by joost</i>
<br />Trouwens in Nederland waren er al studiedagen om wolven of lynxen te herintroduceren in ik denk, de waterleidingsduinen bij Amsterdam.

vanop http://www.euroloup.com/parcdugevaudan.htm

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Surpopulation de daims : l'introduction de loups à l'étude à Amsterdam 05/09/2007
L'introduction de prédateurs, des loups ou des lynx, est l'une des options à l'étude pour lutter contre la surpopulation de daims dans un parc de dunes naturelles à l'ouest d'Amsterdam, a indiqué mercredi une porte-parole de la commune à l'AFP.

Waternet, le gestionnaire du parc, "a fait des propositions d'étude. L'une d'elles est d'introduire des prédateurs", a déclaré Marjolijn van Goethem.

Mais d'autres scénarios ont aussi été proposés, comme la chasse sélective, l'utilisation de médicaments contraceptifs, l'installation de grilles plus élevées pour éviter que les animaux ne s'échappent ou tout simplement ne rien faire !", a-t-elle ajouté.

Quelque 1.500 daims peuplent ce territoire où des eaux usées sont traitées par filtrage dans du sable. En 2006, ils ont causé 13 accidents de la route après avoir sauté par-dessus la clôture et rejoint les zones urbaines qui l'entourent.

Selon Waternet, en l'absence d'ennemi naturel, la population de cervidés s'accroît de 30% chaque année.

Le parc est en partie ouvert au public, qui peut y faire des randonnées. "C'est aussi la raison pour laquelle les loups ne sont pas l'option la plus logique", selon Mme van Goethem.

Après l'étude des différentes options, le conseil municipal devrait prendre une décision "dans quelques mois", a-t-elle précisé.

Source : le monde.fr
<hr height="1" noshade id="quote"></font id="quote"></blockquote id="quote">
<hr height="1" noshade id="quote"></font id="quote"></blockquote id="quote">
Kristof
Bosuil
 
Berichten: 1342
Geregistreerd op: 17 okt 2003, 17:30
Woonplaats: Belgium

Berichtdoor holotype op 16 jan 2008, 21:07

Als men een bever uitzet illegaal of legaal, voor de bever zelf maakt dat geen verschil uit.[8D]
holotype
Spreeuw
 
Berichten: 354
Geregistreerd op: 30 sep 2007, 17:54
Woonplaats: Netherlands

Berichtdoor nepenthes op 17 jan 2008, 09:28

recent toch een boer uit de Dijlestreek horen klagen over schade door bevers, vooral door het plunderen van maisakkers

maar zelf heb ik nog nauwelijks schade gezien....
nepenthes
Pimpelmees
 
Berichten: 21
Geregistreerd op: 09 maart 2006, 13:47
Woonplaats: Belgium

Berichtdoor BartU op 17 jan 2008, 10:27

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by joost</i>
<br /> <blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">Bevers zonder papieren
Bron: Knack (2003-08-05)
Dirk Draulans

Bevers blijven natuurlijk niet braaf zitten op de plaats waar ze worden uitgezet. Ze zwerven snel over tientallen kilometers uit. <u>Zo bleek minstens één dier dwars door Leuven te zijn getrokken, want een leraar biologie uit Lubbeek schoot er op 12 juni één uit zijn vijver in de Demervallei</u>. Dissectie wees uit dat het om een zwanger of zogend wijfje ging. <hr height="1" noshade id="quote"></font id="quote"></blockquote id="quote">
<hr height="1" noshade id="quote"></font id="quote"></blockquote id="quote">
Een leraar biologie die in het wilde weg een bever afknalt in zijn tuin [:0]
Avatar gebruiker
BartU
Spreeuw
 
Berichten: 194
Geregistreerd op: 23 maart 2005, 22:30

Berichtdoor pvt op 17 jan 2008, 10:53

ik ben denk ik niet de enige die vindt dat bij herintroductie van bepaalde soorten erg omzichtig moet worden omgesprongen. er zijn heel wat factoren waar rekening mee gehouden moet worden en er zijn genoeg voorbeelden te vinden van mislukte of ondoordachte herintroducties (kwakken, ooievaars en oostelijke grauwe ganzen in het zwin bijvoorbeeld, dwergganzen finland, grote trappen UK,...).
Zo bestond er volgens mij geen noodzaak om bevers in de Dijlevallei uit te zetten, de dieren uit Wallonië (die ook uit herintroducties afkomstig zijn) doen het goed en zouden in de loop der jaren wel de Dijlevallei binnengetrokken zijn. De manier waarop dit in de Dijlevallei dan nog gebeurde voedt enkel maar de verhalen die groenen in een negatief daglicht stellen over bijvoorbeeld introductie van vossen (en recent evers in het brugse). er is ook weinig nagedacht over genotype, de uitgezette bevers komen inderdaad uit het Elbe-gebied, alwaar de bevers ook uitgezet zijn en tegenwoordig zo aan het boomen zijn dat ze overlast veroorzaken. het genotype van de uitgezette beesten aan de elbe is echter niet duidelijk.
pvt
Visarend
 
Berichten: 7481
Geregistreerd op: 07 apr 2003, 13:39
Woonplaats: Azerbaijan

Berichtdoor joost op 17 jan 2008, 12:46

Ik volg PVT volledig in deze...

Trouwens in de Ardennen zouden op bepaalde plaatsen "Canadese bevers" rondzwemmen.
Het kon op een manier dat we er wetenschappelijk veel meer uit konden uit leren en zonder het negatieve daglicht!

Trouwens er waren geruchten dat de Elbe-bevers exemplaren waren die men wegving omdat ze teveel landbouwschade aanrichten... (Ze hadden iets met mais!). Op zich wel grappig maar op deze manier zoek je natuurlijk problemen.

Elanden in Oostvaardersplassen is zo gek nog niet. Verbinden is natuurlijk een eerste bekommernis maar wat doe je als er teveel druk komt op een gebied door de grote grazers en potentiële predators er bijna onmogelijk kunnen geraken door ongeschikte verbindingen en veel te druk verkeer.

De populatie herten, reeën, paarden, ... in de OVP regelt nu zichzelf door sterfte wegen tekort aan voedsel. De koeien (Heck) en paarden (Konick) haalt men eruit omdat dit wettelijk moet. De rest laat men liggen wat bv. de zeearend ten goede komt. De herten laat men liggen. Dit zorgt voor bakken kritiek (uit de jagershoek; waarom ogen wij dit niet regelen, uit de landbouwmiddens; wij zouden eens onze beesten moeten laten dood gaan van de honger en vanuit dierenwelzijnshoek, ...) De keverspecialisten juichen. Er zitten bijna uitgestorven aaskevers.
OK? De natuur regelt zichzelf maar zou een horde wolven, een lynx, ... die boel niet fitter en beter onderhouden dan onnatuurlijke sterfte wegens voedselgebrek... De kevers en zeearenden zouden daardoor niet minder kansen hebben.
De dieren die er nu zitten kunnen niet uit hun rastering... Trekken naar betere gebieden kan dus niet! In feite is het een verkapte vorm van veeteelt met reservatenbiefstukken...
joost
Bosuil
 
Berichten: 1335
Geregistreerd op: 13 dec 2003, 15:09
Woonplaats: Belgium

Berichtdoor matthias op 17 jan 2008, 17:03

Het uitzetten van bevers kan zeker nuttig zijn. Ik heb één keer een plaatsje in de ardennen gaan bezoeken waar een beverburcht was en daar dan ook een bever gezien. Niet alleen de bever was prachtig, maar ook het hele gebied errond. Er waren verschillende kanaaltjes aangelegd, vrij grote stukken bos waren omgevormd tot moeras met grassen en struikjes. Dat in contrast met het bos errond. Natuurlijk moet het gebied waar ze worden uitgezet voldoende groot zijn alvorens tot uitzetten.
matthias
Spreeuw
 
Berichten: 301
Geregistreerd op: 19 sep 2005, 19:33
Woonplaats: Belgium

Berichtdoor Gullinbursti. op 17 jan 2008, 20:01

reactie op de post van Joost:

Door de introductie van die veestapel komen er tegenwoordig nog nauwelijks reeën voor binnen de omheining van de OVP. Reeën kunnen het namelijk niet zo goed vinden met andere hoefdieren, zeker als het gaat om dergelijke kunstmatig hoge aantallen.

U vindt de OVP dus echte natuur? Heckrunderen zijn een creatie van de mens (gebroeders Heck), Konikpaarden eveneens een kruisingsproduct van de mens. Niks anders dan ordinair vee dus. We stoppen die beesten in een omheining en smijten er nog wat edelherten bij en we laten de boel zijn gang gaan. Alsof dat nog niet genoeg is zijn er inderdaad plannen om eland en/of wisent erbij te gooien. Ze kunnen niet migreren dus er ontstaat voedselgebrek maar ach, niet erg, we laten de natuur haar werk doen en laten ze creperen. Probleem opgelost!

?????? In écht natuurlijke omstandigheden kunnen dieren wel migreren en zijn er wolven die op ze jagen. Verschillende onderzoeken (ondermeer in Bialowieza) hebben aangetoond dat wolven wel degelijk een zeer groot effect hebben op de hoefdierpopulatie.

Maar ach, dan zetten we toch gewoon wolven uit in ons parske... Het is te gek voor woorden!


Willen we die echte natuur? Dan moeten er grote verbindingen gemaakt worden, alle hekken verwijderd worden en eventueel ecoducten gebouwd. Onderschat trouwens het migratitievermogen en de mobiliteit van grote zogdieren niet, ecoducten zijn soms niet eens nodig. Kristof haalde al het voorbeeld aan van de wolf die van Spanje naar de Alpen migreerde (was het niet omgekeerd?), zo zijn er talloze voorbeelden. Niet enkel roofdieren maar ook hoefdieren kunnen soms verbazingwekkende afstanden afleggen in hun zoektocht naar een nieuw territorium.


Er is niets mooiers dan een ontmoeting met een hert ergens in de bossen of in de bergen, het spektakel van de bronst....zaaalig, magische momenten zijn dat.

Maar als ik daar sta in de OVP op de befaamde praambult (er zijn nu éénmaal zeearenden en ruigpootbuizerds te zien) dan doen die herten mij niks, ik word zelfs chagrijnig als er naast mij mensen staan die zitten te leuteren over hoe mooi dat wel is die kuddes herten. BACH!! Een zoo, niet min of meer! Een zoveelste experiment van de mens...


Geef mij maar een waarneming van een hert in de Abruzzen, er zitten er daar behoorlijk veel, maar ze hebben alle vrijheid, er zijn nergens hekken te bespeuren, er wordt niet op gejaagd maar ...er floreert wel een wolvenpopulatie, dit heb ik tot mijn grote vreugde met eigen ogen kunnen aanschouwen.


Nog iets: er zijn plannen om de OVP uit breiden met het Hollandse Hout (bos aan de andere kant van de Knardijk), via de polders een verbinding te maken met het Horsterwold (zuidoostzijde van de flevopolder) om zo de dieren wat meer ruimte te geven, maar een omheining zal er toch weer rond moeten, want welke landbouwer zou graag een Heckrund of een Konik in zijn gewassen hebben? Momenteel leven nog veel reeën in die gebieden, dat zal ook daar gedaan zijn als de veestapel zijn intrede doet.... Reeën zijn nu eens echte wilde dieren, oereuropees (en één van de oudste hertachtigen) en hebben zich zeer goed weten aan te passen aan het West-Europse cultuurlandschap. Maar neen, we hebben liever een veestapel binnen een omheining....

O ja, het is inderdaad mooi meegenomen voor de zeearenden in de OVP, die dode herten, maar het is niet noodzakelijk. In Scandinavië doen de zeearenden het zeer goed, ondanks veel lagere dichtheden wilde hoefdieren dan bij ons (armere biotopen). Maar de zeearenden leven daar voornamelijk van vis.
Gullinbursti.
Goudhaan
 
Berichten: 9
Geregistreerd op: 17 jan 2008, 20:00

Berichtdoor Kristof op 17 jan 2008, 20:59

Inzake terughoudendheid bij introductie kan ik je enigszins wel nog volgen, maar de OVP is niet meer dan een grote zoo, zoals het laatste zinnetje van je post aanduidt.
Als er dan zoveel onduidelijkheid is over de bevers in de ardennnen kan het niet moeilijk zijn om nu juist de genetische samenstelling van de populatie te bepalen. Dat de bevers misschien niet voldoende genetische variatie hebben om op lange termijn te overleven, dat zijn louter veronderstellingen. En met "zouden" en "misschien" zijn we niet veel.
De Waalse overheid, eerst zo gezegd tegenstander, staat nu als eerste te trappelen om de bevers als extra toeristische attractie uit te buiten. Dan kan men eenvoudig een keer kijken hoe de situatie werkelijk zit.


De natuur regelt zichzelf in de OVP, ja en hoe[xx(]. Maar meer moet ik niet toevoegen aan de reactie hier net voor mij.
Laten we dan maar vlug een hek zetten rond de Hoge Venen, daar passen toch ook wisenten, wolven, elanden en noem maar op. Wat is daar nog natuurlijk aan ?? Alles is natuurlijk relatief als je ziet dat de OVP er zonder menselijk ingrijpen nu gewoon zee zou zijn, maar er zijn toch grenzen.

Enkel nog natuurlijk dat die wolven inderdaad vanuit de Alpen tot aan de Pyreneeën geraakt zijn en niet omgekeerd zoals ik zei.

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Verdana, Arial, Helvetica" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>Originally posted by joost</i>
<br />Ik volg PVT volledig in deze...

Trouwens in de Ardennen zouden op bepaalde plaatsen "Canadese bevers" rondzwemmen.
Het kon op een manier dat we er wetenschappelijk veel meer uit konden uit leren en zonder het negatieve daglicht!

Trouwens er waren geruchten dat de Elbe-bevers exemplaren waren die men wegving omdat ze teveel landbouwschade aanrichten... (Ze hadden iets met mais!). Op zich wel grappig maar op deze manier zoek je natuurlijk problemen.

Elanden in Oostvaardersplassen is zo gek nog niet. Verbinden is natuurlijk een eerste bekommernis maar wat doe je als er teveel druk komt op een gebied door de grote grazers en potentiële predators er bijna onmogelijk kunnen geraken door ongeschikte verbindingen en veel te druk verkeer.

De populatie herten, reeën, paarden, ... in de OVP regelt nu zichzelf door sterfte wegen tekort aan voedsel. De koeien (Heck) en paarden (Konick) haalt men eruit omdat dit wettelijk moet. De rest laat men liggen wat bv. de zeearend ten goede komt. De herten laat men liggen. Dit zorgt voor bakken kritiek (uit de jagershoek; waarom ogen wij dit niet regelen, uit de landbouwmiddens; wij zouden eens onze beesten moeten laten dood gaan van de honger en vanuit dierenwelzijnshoek, ...) De keverspecialisten juichen. Er zitten bijna uitgestorven aaskevers.
OK? De natuur regelt zichzelf maar zou een horde wolven, een lynx, ... die boel niet fitter en beter onderhouden dan onnatuurlijke sterfte wegens voedselgebrek... De kevers en zeearenden zouden daardoor niet minder kansen hebben.
De dieren die er nu zitten kunnen niet uit hun rastering... Trekken naar betere gebieden kan dus niet! In feite is het een verkapte vorm van veeteelt met reservatenbiefstukken...
<hr height="1" noshade id="quote"></font id="quote"></blockquote id="quote">
Kristof
Bosuil
 
Berichten: 1342
Geregistreerd op: 17 okt 2003, 17:30
Woonplaats: Belgium

Berichtdoor Kristof op 17 jan 2008, 21:38

En om even terug te gaan naar het onderwerp van de topic. Naast alle discussie rond het al dan niet reglementair/wetenschappelijk begeleid uitzetten van de bevers, schijnt men de talrijke voordelen op het ecosysteem te vergeten. De biotopen die de bever creeërt zijn zeldzaam in de Ardennen, het is een ideale biotoop voor tal van bedreigde soorten oa ideaal voor zwarte ooievaar, tal van amfibieën, vissen, ijsvogels, en wie weet otter.

En dat de Bevers in Vlaanderen niet nodig waren om uit te zetten, dat is eigenlijk wel duidelijk. Ze komen sowieso vanuit Nederland en vanuit de Ardennen, overbodig dus.

Uitzetten of herintroduceren zal altijd een grote discussie blijven. Voorbeelden genoeg waarbij het dan onder wetenschappelijke begeleiding toch slecht afloopt. Hoe het juist in het Zwin gebeurt is allemaal weet ik niet, maar die kwakken, ooievaars, ganzen,...dat moet je niet vragen, wat ik daarvan denk.
Kristof
Bosuil
 
Berichten: 1342
Geregistreerd op: 17 okt 2003, 17:30
Woonplaats: Belgium

Berichtdoor Cappelle op 17 jan 2008, 23:59

Conclusie: als diegenen die de grootste supporters van de bever zouden moeten zijn, het nog onderling niet eens zijn of ze voor of tegen zijn, wat moeten we dan verwachten van mensen van wie het duidelijk is dat ze schade zullen ondervinden van het dier?
Dit stond trouwens ook in het artikel in Humo: de grootste tegenstand tegen het uitzetten komt van de 'concurrentie', en niet van diegenen die er met recht en reden zouden mogen tegen zijn!
Het zal de bever een zorg zijn! Hij zal zijn potloden blijven slijpen!
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6635
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Volgende

Keer terug naar Natuurbeheer

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast