Sint-Franciscus sprak met de dieren...

Informatie over natuur- en landschapsbeheer

Sint-Franciscus sprak met de dieren...

Berichtdoor Cappelle op 04 maart 2012, 09:20

Wanneer ik de 'tamheid' van de dieren vandaag vergelijk met die van 50 jaar geleden, denk ik een groot verschil te zien. Vroeger was elke vogel die niet weg was, gezien! Wij als kinderen vingen alles wat liep of kroop of vloog, meestal nog om het (zinloos) kapot te maken, nadat we ermee gespeeld hadden of het opgehokt was geweest... Mussen in kooitjes, vlinders onder de assezifter, bijen in bokalen en luciferdoosjes, wormen in een emmer, kevers aan touwtjes, blote vogeltjes in een aardbeienbakje, kikkers in een badkuip, gapende stekelbaarsjes in moeders nylonkous... Ook vele volwassenen waren bezeten van de jacht en de vangst, om den brode of voor de leute...
Vandaag zie je hier met moeite nog een kind op straat, zelfs niet tijdens de vakantie. En als er al eentje is, dan speelt het een video-spelletje of zit het veilig op een speelpleintje, naast oma op een bankje.
De tijd dat de natuur geterroriseerd werd door benden kwajongens is voorgoed voorbij. Welk kind durft nog een dier vangen of nog erger...doden? En de dieren weten het: hier bij ons kun je kraaien tot op enkele meter naderen, mezen in de dreef blijven op een takje zitten waar ik onderdoor loop, reigers vangen vis in een plasje naast het terras van een stadstuintje. Nu ze geen jachtwild meer zijn, hebben ze geen reden meer om te vluchten.
Mochten er geen jagers meer zijn (en die zijn aan het uitsterven zoals de hanenvechters, duivenmelkers, vissers, dierenkwekers allerlei...) dan zal het dierengedrag in nog sneller tempo wijzigen tov de mens. Een houtduif die mijn richting uit komt gevlogen tijdens mijn wandeling, zwenkt vandaag nog uit, om met een grote boog om me heen haar route te vervolgen. Fazanten drukken zich nog angstvallig plat of gaan er ijlings vandoor samen met een paar patrijzen. Voor de fazanten hier bij ons, die ik dagelijks een handjevol graan toegooi, moet ik uitkijken, of ik val erover! Soms ben ik zelfs bang dat de haan op mijn hielen zal vliegen zoals weleens met die in het kippenhok gebeurt, wanneer hij mij als zijn concurrent ziet...
Willen de jagers misschien hun eigen uitsterven een beetje bespoedigen ;-) , zodat één van de vele stappen terug naar het paradijs wat sneller kan gezet worden?

Met Julke had ik onlangs een gedachtenwisseling over voorgaande, en hij kon mij niet volgen... De wolf zal altijd het lam blijven verslinden, meende hij. Dat denk ik ook: de wolf kan zijn gedrag niet ethisch bijsturen. Enkel de mens, die alles domineert hier op aarde, kan door gedragsverandering zorgen dat de onderdrukten ontwaken en hun vertrouwen herstellen in 'de koning van de schepping'...
Zijn er hier op het forum (specialisten) natuurkenners die ook dergelijke of tegenstrijdige ervaringen hebben in hun waarnemingen van dieren? Hoe zien jullie de verhouding mens-dier in de komende jaren (eeuwen) evolueren?
Benieuwd naar jullie mening!
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6634
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Sint-Franciscus sprak met de dieren...

Berichtdoor Davy op 04 maart 2012, 10:24

'k meen me een artikel te herinneren vorig jaar waarin stond dat 'jagen' terug 'in' is.
Deze week zag ik dan wellicht een stroper op pad op terugweg van het werk.
Ook deze week in het nieuws: natuurinspecteurs en de strijd tegen de stroperij.

En met een acute voedselcrisis in het verschiet, vrees ik dat het stropen alleen maar zal toenemen. En we terug naar af zijn.

Dus voor de jachtsoorten zie ik niet onmiddellijk verschil.

Ook reigers vliegen nog altijd op als ik langs het kanaal fiets. Net als wilde eenden, meerkoeten en andere watervogels.

Soorten kunnen wel evolueren: de merel was vroeger bijna uitsluitend een bosvogel, nu zie je hem dagelijks in de tuin. Bepaalde soorten hebben zich succesvol aangepast aan hun veranderde omgeving, en zijn zich noodgedwongen dichter bij de mens gaan vestigen. Soorten die dit niet doen of kunnen, hebben zware klappen gekregen.

'k Zou dus niet zeggen dat de dieren 'tammer' zijn geworden. De zaken die jij beschrijft, heb ik nooit meegemaakt. Niet moeilijk, ik ben dan ook nog een jong manspersoon. '50 jaar' is nog een leeftijd waar ik nog niet wil aan denken ;-) Laat staan dan ik vergelijkingen kan maken over 50 jaar...
Vorm is leegte, leegte is vorm
Avatar gebruiker
Davy
Sperwer
 
Berichten: 750
Geregistreerd op: 15 nov 2007, 19:58
Woonplaats: Bellegem

Re: Sint-Franciscus sprak met de dieren...

Berichtdoor Cappelle op 05 maart 2012, 10:22

'n Lang leven toegewenst, Davy!

Wat de heropleving van de jacht betreft: ik ben daar gerust in. Het is hier dermate volgebouwd dat schieten onmogelijk wordt... Het meeste wild zal hoe langer hoe meer uit'wijken' naar de wijken (onder de tuinhuizen, houtstapels, in isolatiemuren, naar de voedertafels...). Op landbouwland is er minder en minder te verdienen...
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6634
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Sint-Franciscus sprak met de dieren...

Berichtdoor Reebok op 31 okt 2012, 22:47

Cappelle schreef:'n Lang leven toegewenst, Davy!

Wat de heropleving van de jacht betreft: ik ben daar gerust in. Het is hier dermate volgebouwd dat schieten onmogelijk wordt... Het meeste wild zal hoe langer hoe meer uit'wijken' naar de wijken (onder de tuinhuizen, houtstapels, in isolatiemuren, naar de voedertafels...). Op landbouwland is er minder en minder te verdienen...Dat lijkt mij een leuk gespreksonderwerp... :lol:

Awel, volgens mij zal er in de toekomst niet zoveel veranderen, zolang er boeren en natuur is lijkt mij dat ook evident dat er jagers zullen zijn! Den dag dat er geen jagers meer zouden zijn dan zal Vlaanderen 1 grote stad zijn vrees ik! Zo ver zie ik dat nooit komen, alhoewel de mensen van tegenwoordig wel allemaal zo groot mogelijk willen wonen, en liefst met een grote tuin, en in een rustige omgeving enzomeer, maar dat is een tendens die niet kan blijven duren en onhoudbaar is. Tenminste, als de natuur ons lief is?!
In hoeverre zijn vele de mensen nog verbonden met de natuur vraag ik mij af, of in hoeverre geven mensen nog om natuur? Voor velen primeert het geld en het eigenbelang vooral vind ik.

Het is zoals je zelf aanhaalt, weinig kinderen komen in contact met natuur, weinig mensen hebben ook geen voeling meer met de natuur, het boeit de meeste mensen ook gewoon niet echt denk ik. Reizen, welness, luxe, playstation ect, dat is wat de moderne mens vooral intresseert, dat is niks voor mij alleszins! We mogen in feite nog content zijn dat er mensen zijn die nog om natuurbehoud geven, die de natuur een stem geven, en die willen beschermen! Jagers of geen jagers...

En dan kom ik bij de volgende vraag, wat heeft u tegen jagers? ;-) Ik zal eens zeggen waarom ik zelf jager geworden ben, de combinatie, natuur <=> wild, ten eerste. Ik ben opgegroeid op een boerderij, eigen kweek groenten, eigen fruit, en eigen biologisch opgekweekte dieren, eigen hakhout voor in de winter, ect, dat is voor mij persoonlijk 1 zijn met de natuur en ik was ook altijd op den buiten in de natuur! Dat is mijn biotoop ook zal ik maar zeggen, daar voel ik mij het beste!
Maar het belangrijkste wat telt voor mij is vooral, de dieren die geslacht werden hadden een waardig leven, dus geen industriekiekens, geen 6 weken oude schuurkuikens, geen industrievarkens, geen stierkalveren, geen foi gras en dan zwijg ik nog van de dierenvoeding en de hormonen, wat ik in feite ook al niet vertrouw eerlijk gezegd. Kort gezegd, hoe malser het vlees, hoe liever men het heeft, en zolang men ook maar niet ziet hoe de dieren geslacht of gevoed worden, zo zijn de mensen vooral vind ik.

En dan kom ik bij het echte wild, als het draait om beheer en als men daar verstandig mee omgaat dan heb ik daar geen probleem mee, en het mooie aan wild ook is, gezonder vlees bestaat niet!Of het moeten al insecten zijn denk ik? :-D
Het mooie aan jacht is ook, de dieren hebben in zekere zin ALLE kans, hoeveel fazanten, konijnen, patrijzen, eenden... ontsnappen er niet? Heel veel! Het wild is zeer slim! En is dat erg? Neen!!
Bovendien kan men ook aan biotoopbeheer doen, biotoopbehoud, en het wild voederen in de winter indien nodig. Haas en patrijs beschermen en tellingen doen hoort daar oa ook bij, alé het is niet zomaar op alles schieten kort gezegd! Ik heb ook zéér veel bomen en struiken aangeplant in mijn leven! Ne mens moet er tegenwoordig mss goed zot voor zijn om dat nog te doen maar ik doe het toch...

En wat de dag dat er nemeer op ree geschoten word, dan gaat men ree zo zien achteruitgaan!! Of wat den dag dat er nemeer op everzwijnen geschoten word, of wat bij schade duif/konijn? Of wat met exoten? Ik ga nu niet zeggen dat jagers voor alles de oplossing zijn maar ze hebben ook zeker hun nut vind ik wel!
Onlangs las ik dat zelfs in parken jaarlijks massaal dieren gestrekt moeten worden wegens te veel, dat lijkt mij logisch. En geen jagers betekent ook zeer veel verkeerslachtoffers, verloedering van dieren, en ziekten, dat is ook niet iets waar ik vrolijk van word. En als de boer schade heeft, wie betaalt er? De jachteigenaar...
Bovendien, er zijn meer dan genoeg kandidaat-jagers en veel jonge mensen, dat vind ik heel positief, men moet er tegenwoordig ook al zeer veel voorover hebben en zeer veel voor doen om door alle testen te slagen. Het is niet zoals vroeger waar je ver alles kreeg...

En nog iets, veel tuinen zijn afgezet met draad, wild geraakt daar niet of moeilijk door, en veel wild heeft ook ruimte nodig en hun specifiek biotoop, dus wat u zegt, daar ben ik het niet volledig mee eens eerlijk gezegd. En wat met het toenemde en het constante verkeer dan als Vlaanderen echt volgebouwd word? Ik vind dat de boeren toch behoorlijk rijk zijn, dus hun landbouwgrond zal wel nog intressant genoeg zijn en niet te gauw verdwijnen. En maar goed ook dat er nog boeren zijn, als alles uit het buitenland moet komen zijn we wel!

Nuja, ieder zijn mening maar dat is mijn visie zo wat! De bescherming van het levend erfgoed bv is ook iets wat ik verdedig.

Mvg,
Reebok
Reebok
Goudhaan
 
Berichten: 8
Geregistreerd op: 15 aug 2012, 17:36

Re: Sint-Franciscus sprak met de dieren...

Berichtdoor Cappelle op 01 nov 2012, 10:03

Goed nagedacht, Pascal. Er is geen enkele reden waarom ik je als mens niet zou waarderen.
Ik begrijp best dat er mensen zijn die 'jagen' leuk vinden. Het leven van elk mens gaat stap voor stap (al dan niet vrij gekozen) in de richting van diegene die hij vandaag is. Als je pa jager is, dan heb je meer kans om het ook te worden, dan als hij lid is van Gaia... ;-)
Geen kwaad woord dus over die mensen. Ze doen wat ze doen. Maar als objectief (?) waarnemer stel ik vast en betreur dat de (mensen)schuwheid van dieren groter wordt wanneer een categorie mensen hen regelmatig met de dood bedreigt.
In augustus fotografeerde men een morinelplevier op telpost Kooigem, vanop enkele meter. Kennelijk kwam het beestje uit het noorden van Scandinavië, waar het nog nooit had ervaren dat mensen ook de gevaarlijkste vijand kunnen zijn... Het is mijn overtuiging dat in een jagerloze wereld de dieren (na een lange afwenperiode) opnieuw zo aaibaar zouden worden als in het 'Aai-paradijs' van de eerste mensen. Het zal niet voor morgen zijn, maar wees gerust: in een nieuwe wereld zal jacht onbestaande zijn. Dat rokers ooit nog buiten het café zouden moeten roken, of dat auto's nog slechts aan 30 km per uur door de dorpen zouden mogen rijden had ook niemand (50 jaar terug) voor mogelijk gehouden. De jacht is ten dode opgeschreven, Pascal. Al zullen wij het niet meer be'leven'...
Trouwens, misschien ben jij één van dezen die hier op nu op 50 meter van mijn raam de houtduiven aan het beschieten zijn. Jazeker, er zijn er meer dan teveel. Alleen, voor mij is dat een gruwelijk beeld: mensen in legerachtig kostuum met dodelijk schietijzer in aanslag, in de rust van de hoogdag van Allerheiligen... ;-). Het hoort tot de oude cultuur: 'alle mensen (en dieren) worden broeders' is de nieuwe. Maar als je het bekeken hebt, kom gerust binnen met je vrienden voor een aperitiefje!

(Het was bijna zover: één van de jagers wenkte me, door het raam heen... Of wij de duif niet hadden zien vallen? Nee. U jaagt niet? Nee, ik ben vogelaar, een beetje de andere kant van de medaille. Sorry voor het lawaai. Deze namiddag zijn we weg. Goed, als u ooit jaagt, kom ik u halen! Dank je wel!)
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6634
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Sint-Franciscus sprak met de dieren...

Berichtdoor Cappelle op 01 nov 2012, 17:24

Jagers die hun vak (hun hobby) niet kennen blijkbaar: na hun aftocht vind ik op mijn reisduivenhok een zieltogende duivin aan het uitbloeden naast haar twee nestjongen. Drie jonge duifjes die pas uitvliegen ontbreken en eentje is gekwetst aan de poot. Jagers die het verschil niet zien tussen een reisduif en een houtduif, geslaagd in hun jachtexamen!
Toen ik hen vroeg of het gelukt was, zei er eentje in Waals-Vlaams: Nit so good... Had hij er maar aan toegevoegd: met de reisduiven hadden we meer succes. De sfeer op het hok na de aanslagen was echt raar: de beesten wisten niet wat er gaande was. Eigenaardig om te voelen...
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6634
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Sint-Franciscus sprak met de dieren...

Berichtdoor Cappelle op 01 nov 2012, 18:41

Eén van de slachtoffers, moeder van twee minderjarige jongen:
Afbeelding
Een duidelijke 'houtduif'! ;-)
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6634
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Sint-Franciscus sprak met de dieren...

Berichtdoor Cappelle op 06 nov 2012, 20:07

Het happy-end aan het jachtverhaal mag ik jullie niet onthouden...
Omdat ik niet kon begrijpen wat er met mijn duiven was gebeurd, stuurde ik volgend bericht naar de jachtrechthouder (ontdaan van persoonlijke details):

Geachte Heer,

Als ik goed geïnformeerd ben, hebben zes jagers gisteren op uw jacht (een spruitenveld ) een ganse voormiddag op het overtal aan houtduiven geschoten. Afgezien van het hinderlijke lawaai hebben we daar als bewoner van een aanpalend huis, weinig last van gehad. Een Brusselse jager kwam me zelfs iets vragen en had ik een vorige keer wat goede raad gegeven... Een andere vroeg ik op het eind hoe de jacht was meegevallen. Ik had eigenlijk wel zin om hen een aperitiefje aan te bieden, hoewel ik geen grote voorstander van dieren afschieten in de natuur ben. Maar zover is het niet gekomen en ze vertrokken. Toen ik mijn reisduivenhok, dat vlak in de vuurlijn stond, betrad om de beestjes te voederen, schrok ik: er lag een duivin (die met jongen zit) te zieltogen naast de voederbak. De dieren waren duidelijk op hun ongemak en een tiental ontbraken. Naar de avond toe kwamen er nog enkele aan, waaronder eentje met een gebroken poot. Tenminste vijf dieren zijn doodgeschoten, nota bene van op mijn erf, op een twintigtal meter van hun hok! De slachtoffers werden blijkbaar meegenomen! Wellicht kon het onderscheid dan wel gezien worden! Slotsom: jagers die nog het onderscheid niet kennen tussen een reisduif en een houtduif moet het jachtbewijs direct worden afgenomen, vind ik.
Op verschillende computerfora verdedig ik regelmatig de jagers (die soms als moordenaars worden afgeschilderd) en mijn grote tuin is een paradijs voor fazanten, hazen, patrijzen en allerlei andere natuur. Ik voeder ze zelfs het jaar rond belangeloos en heb er nog nooit één in de pan gelegd, afgezien van een haas die door de maaimachine zijn vier poten was afgereden. Na wat ik gisteren heb meegemaakt, ben ik wel degelijk gaan twijfelen aan de vakkennis en (of) het respect van sommige jagers wat betreft iemand anders eigendom.
Dus doe ik op u een beroep om mijn ongenoegen aan de betreffende perso(o)n(en) kenbaar te maken.
Met dank!

Op die mail kreeg ik beleefde excuses terug:

Geachte heer,

Ik zit voor het ogenblik in ...........
Het is waar dat de landbouwer mij voortdurend bedreigt met schade omdat zoveel duiven op zijn spruiten zitten.

Ik zit werkelijk tussen 2 vuren. Ik vind moeilijk jagers die deze onaangename taak willen doen en anderzijds vrees ik zeer zware schadevergoeding aan de landbouwer.

Hebt u rad voor mij?

Alleszins mijn verontschuldigingen

Oprecht hoogachtend


Vanavond kreeg ik een zeer vriendelijke mens-jager over de vloer, dit keer gewapend met twee flessen super wijn en een doos lekkers, die helemaal uit Brussel kwam gereden (100 km) om zich te verontschuldigen voor de vergissing. Ik voelde compassie met hem en een beetje schaamte bij mezelf. Ik heb veel bij geleerd over enkele facetten van de strikt gereglementeerde jacht en over de omstandigheden die ertoe leidden dat dit kon gebeuren. Alweer een bewijs dat aan een ongelukje vroeg of laat ook een beetje meeval vast zit. Het is toch zo deugddoend dat iemand met wie je over een aspect van natuur een verschil van mening hebt, jou toch zo'n warm hart toedraagt. Heerlijk ook mijn voldoening nadat ik (naar mijn gevoel) beleefd en begripvol in de kwestie ben gebleven. Ik heb er een chique vriend bij...en die is me meer waard dan mijn hele duivenbestand!
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6634
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Sint-Franciscus sprak met de dieren...

Berichtdoor yann op 06 nov 2012, 22:13

Heb je hem geen vogelgids cadeau gedaan, Luc ? ;-)
Avatar gebruiker
yann
Steenarend
 
Berichten: 9121
Geregistreerd op: 07 apr 2003, 13:34
Woonplaats: Belgium

Re: Sint-Franciscus sprak met de dieren...

Berichtdoor Xyuny op 07 nov 2012, 09:38

Alles is relatief.
Zelfs de 'happy' van een happy-ending... :-S
Avatar gebruiker
Xyuny
Buizerd
 
Berichten: 3269
Geregistreerd op: 13 nov 2003, 22:12
Woonplaats: Zwalm, O-Vl., België

Re: Sint-Franciscus sprak met de dieren...

Berichtdoor Cappelle op 07 nov 2012, 11:38

Xyuny schreef:Alles is relatief.
Zelfs de 'happy' van een happy-ending... :-S

En ook de 'slechtheid' van een jager, Paul!
We weten al wel hoe Sint-Franciscus omging met de dieren, zodat zij allen zijn vrienden werden... Mijn hoofd eraf als hij ook niet de vriend van alle jagers was! ;-)
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6634
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Sint-Franciscus sprak met de dieren...

Berichtdoor Cappelle op 07 nov 2012, 11:42

yann schreef:Heb je hem geen vogelgids cadeau gedaan, Luc ? ;-)

Je kunt niet blijven cadeautjes wisselen, hé, Yann!
Maar inderdaad, hij gaf het ook toe: de meesten van hen zijn stadsmensen die het onderscheid niet kennen tussen...
Daarom is een uitwisselingsprogramma tussen jagers en vogelaars misschien geen slecht idee: het zou in elk geval het wederzijds begrip ten goede komen. En het raak schieten van de vogelaars zou er ook op vooruit kunnen gaan! ;-)
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6634
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Sint-Franciscus sprak met de dieren...

Berichtdoor Dimitri op 07 nov 2012, 17:14

Ik ben net niet van mijn stoel gevallen.
Avatar gebruiker
Dimitri
Sperwer
 
Berichten: 942
Geregistreerd op: 08 mei 2009, 10:55
Woonplaats: Zingem

Re: Sint-Franciscus sprak met de dieren...

Berichtdoor roggeman op 07 nov 2012, 23:14

Het zal wel waar zijn dat de jagers opgejaagd (sic) worden door de landbouwers. Het geeft hen nog niet het recht om met een geweer rond te lopen (en het te gebruiken) zonder het onderscheid tussen een houtduif en een reisduif te kennen. En wat de landbouwers betreft: die eigenen zich blijkbaar meer en meer het recht toe om te mogen bepalen wat er in Vlaanderen (ca. 50% van Vlaanderen is landbouwgebied) mag leven en groeien!
roggeman
Spreeuw
 
Berichten: 334
Geregistreerd op: 29 jun 2005, 20:11
Woonplaats: Belgium

Re: Sint-Franciscus sprak met de dieren...

Berichtdoor Julke op 08 nov 2012, 08:11

.
Laatst bijgewerkt door Julke op 14 sep 2015, 20:58, in het totaal 1 keer bewerkt
Julke
Bosuil
 
Berichten: 2263
Geregistreerd op: 04 feb 2006, 21:42
Woonplaats: Belgium

Re: Sint-Franciscus sprak met de dieren...

Berichtdoor Cappelle op 08 nov 2012, 17:08

Dimitri, wat meer uitleg over je bijna-valpartij zou welkom zijn...

Akkoord, Walter. Wist zelf niets van de underdog-positie van de jager tegenover de landbouwer...

Jouw begrip doet me deugd, Randhal.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6634
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27

Re: Sint-Franciscus sprak met de dieren...

Berichtdoor Davy op 23 jun 2013, 19:25

'k Ben nogal een pessimistje wat de toekomst van onze natuurwaarden betreft, maar volgende 'trend' laat toch zien dat er hoop is.

Afgelopen week belden of vertelden collega's me inzake enkele waarnemingen die ze deden: dode steenmarter, eikelmuis, kleine zilverreiger, ijsvogel, ...

Het zijn zeker niet de personen die zullen meegaan op een excursie of natuurliteratuur in de hand zullen nemen, maar als ze weten dat er een 'groenen' in hun midden is, zijn ze er als de kippen bij om iets nieuws te melden. Dikwijls klopt het niet helemaal: ijsvogel blijkt een groene specht te zijn, een wezel blijkt een steenmarter, maar hun radar staat aan. Ze willen weten wat ze gezien hebben en sommigen hebben zich ondertussen toch een abonnement op één of meerdere natuurverenigingen laten aansmeren.

Tegelijk brengen ze waardevolle informatie aan: vooral een mogelijk nieuwe locatie van eikelmuis, en gisteren een meer dan waarschijnlijke verblijfsplaats van steenmarter (net over de taalgrens), zijn toch mooie opstekers !
Vorm is leegte, leegte is vorm
Avatar gebruiker
Davy
Sperwer
 
Berichten: 750
Geregistreerd op: 15 nov 2007, 19:58
Woonplaats: Bellegem

Re: Sint-Franciscus sprak met de dieren...

Berichtdoor Cappelle op 23 jun 2013, 19:40

Leuk om te lezen, Davy.
Cappelle
Visarend
 
Berichten: 6634
Geregistreerd op: 10 feb 2005, 20:27


Keer terug naar Natuurbeheer

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron