Spinnen determinatie

Moderator: Krekke

Spinnen determinatie

Berichtdoor Peter DM op 08 okt 2013, 18:39

Bij mijn determinaties van spinnen kom ik steeds tot de conclusie (door verbeteringen van meer gespecialiseerde mensen) dat bepaalde soorten enkel maar adh van foto's tot op het genus kunnen worden gedetermineerd. Kan iemand zo eens een lijstje samenstellen van spinnen die enkel door microscopisch onderzoek te bepalen zijn of is dit onbegonnen werk.
Of misschien bestaat er al wel ergens zo een lijstje?

Grt Peter
Peter DM
Pimpelmees
 
Berichten: 29
Geregistreerd op: 13 mei 2008, 14:30
Woonplaats: Belgium

Re: Spinnen determinatie

Berichtdoor Pjoris op 09 okt 2013, 14:40

Welke boeken gebruik je nu voor determinatie ?
- Bij Bellman (Spinnen van Europa) staat er vaak bij vermeld dat determinatie al dan niet met epigyne/tasters moet gedaan/bevestigd worden.
- Roberts (Field Guide Spiders Britain & N-Europa) beschrijft ook de kenmerken en epigyne/taters.

Joris
Pjoris
Sperwer
 
Berichten: 836
Geregistreerd op: 26 sep 2003, 18:04
Woonplaats: Heverlee

Re: Spinnen determinatie

Berichtdoor Peter DM op 10 okt 2013, 08:50

Beste Joris,

Ik bezit inderdaad het boek Bellman (Spinnen van Europa).
Nu omdat het dus niet bij alle soorten staat vermeld, dumpte ik deze vraag eens op het forum.
Ik zal met verloop van tijd wel meer ervaring opdoen zeker. Goede hulp is zeker steeds welkom.
Bedankt.
Peter DM
Pimpelmees
 
Berichten: 29
Geregistreerd op: 13 mei 2008, 14:30
Woonplaats: Belgium

Re: Spinnen determinatie

Berichtdoor Pjoris op 10 okt 2013, 09:22

Ik ben (ook ?) allerminst spinnenkenner, maar eigenlijk denk ik dat je best de epigynes/tasters leert bestuderen onder de microscoop. Zo leer je soorten kennen op "harde" kenmerken. Het is verbazingwekkend hoe makkelijk sommige "moeilijke" soorten te determineren zijn als je een volwassen mannetje hebt onder de bino. Pas indien je een hoop ervaring hebt opgedaan wordt het denk ik makkelijker om vele soorten op habitus te herkennen. En hoe meer ervaring je hebt, hoe meer soorten je op habitus kan herkennen. Vandaar dat een simpele lijst m.i. niet zomaar kan. De weinige spinnen die ik determineerde was eigenlijk met naar de prentjes van de tasters/epigynes te kijken (in Roberts) ipv naar het habitus. Dat is ook mijn ervaring met bv dipteren: eerst leer je met tabel en kenmerken, na een tijd leer je op zicht/habitus/inclusief "jizz" de soorten herkennen. Dat kan wel wat afhangen van mens tot mens - ik heb immers een meer analytische geest en heb meer problemen met vage kenmerken (vandaar dat ik paddenstoelen hopeloos moeilijk vind).

Het probleem met de huidige trend van determineren fotos is wat dat iedereen het omgekeerde probeert en met het moeilijke begint ... Een beetje als vogels: in 't veld is een roepende/zingende matkop/glanskop of tjiftjaf/fitis makkelijk te herkennen, een fotootje is m.i. een heel andere zaak. Het kan lijken dat een foto van een glanskop makkelijker te determineren dan één in het veld, maar dat is het dus meestal niet.

Soit, maar een persoonlijke verzuchting ... misschien dat de échte spinnenkenners er een betere opinie over kunnen formuleren.

Joris
Pjoris
Sperwer
 
Berichten: 836
Geregistreerd op: 26 sep 2003, 18:04
Woonplaats: Heverlee


Keer terug naar Spinnen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten